Vosy a včely uzemnily na Heathrow několik letadel. Uhnízdily se v Pitotových trubicích

Letiště Heathrow, British Airways Boeing 787-8 Dreamliner. Autor: Heathrow Airports Ltd.Letiště Heathrow, British Airways Boeing 787-8 Dreamliner. Autor: Heathrow Airports Ltd.

Britský úřad varoval, že podobné problémy mohou nastat i letos, dopravcům doporučil častější kontroly.

Britský úřad pro vyšetřování leteckých nehod AAIB uzavřel nezvyklý případ odstavení celkem osmi letadel na londýnském letišti Heathrow. V některých případech se na problém přišlo až při startu, který musel být kvůli poruše přístrojů přerušen.

Podle závěrečné zprávy bylo osm letadel zamořeno vosami a včelami, které se uhnízdily v takzvaných Pitotových trubicích. Ty slouží pro měření rychlosti proudění vzduchu. Jsou jedním z důležitých zařízení na letadlech. Jejich nefunkčnost vedla v minulosti k několika tragických nehodám. Když dojde k jejich ucpání, nedávají pilotům správné informace o skutečné rychlosti letadla.

Problém se týkal celkem osmi letadel společností British Airways a Virgin Atlantic. Ve dvou případech piloti museli přerušit start a letadlo odstavit. K zacpání trubic došlo během června a července. Některá hnízda byla již prázdná, v některých vyšetřovatelé našli ještě hnízdící vosy a včely.

AAIB současně upozornil, že zvýšená aktivita hmyzu v loňském roce může vést k tomu, že podobné potíže mohou nastat i letos na jaře. Dopravce proto upozornil, aby věnovali pozornost kontrole tohoto zařízení, zda se v nich neuhnízdil hmyz. Proto letecké společnosti loni začaly při odstavení letadla Pitotovy trubice zakrývat.

Tagy AAIB hmyz v letecké dopravě pitotova trubice
9 komentářů