Vládní Airbus A340 za cenu Audi Q7. Francie prodává dva kusy ze své letky

Airbus A340-200 v barvách francouzské vládní letky. Foto: https://encheres-domaine.gouv.frAirbus A340-200 v barvách francouzské vládní letky. Foto: https://encheres-domaine.gouv.fr

Francie prodává letadla v online aukci.

Nezvyklou nabídku zveřejnila na svých stránkách francouzská vláda. Rozhodla se rozprodat dva letouny A340-200, které létají pro francouzské vzdušné letecké síly Armée de l’air et de l’espace.

Prodej souvisí s obměnou vládní flotily: místo A340 pořídila první Airbus A330, brzy má převzít druhý.

Letadla míří do online aukce, ve které rozhodne nejvyšší nabídka. Vyvolávací cena obou letadel je na 80 tisících eurech, tedy zhruba 2,1 milionu korun. To je cena, za kterou lze v Česku pořídit například automobil Audi Q7.

Jde o téměř 26 let stará letadla, která jsou v majetku Francie od roku 2006. Nejdříve létala u Austrian Airlines. V ceně každého letadla jsou i všechny čtyři motory.

Letadla registrací F-RAJA a F-RAJB používala vláda a armáda zejména pro přepravu vojáků na zahraniční mise nebo pro evakuaci francouzských občanů.

Airbus A340 zažívá v posledních letech sérii vyřazování z flotil leteckých společností. Důvodem je především vysoká spotřeba a odklon od čtyřmotorových letadel. Celkem se za dvacet let vyrobilo 380 kusů, produkce skončila v roce 2011.

Tagy Airbus A340 francie
14 komentářů