Vláda schválila snížení silniční daně o čtvrtinu, fond dopravy přijde o miliardu

Odstavené kamiony. Foto: Zdopravy.cz / Jan SůraOdstavené kamiony. Foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Vláda dnes schválila balíček daňových úprav, se kterým přišlo ministerstvo financí. Jeho součástí je i snížení silniční daně o čtvrtinu

Vláda dnes schválila balíček daňových úprav, se kterým přišlo ministerstvo financí. Jeho součástí je i snížení silniční daně o čtvrtinu u nákladních aut s hmotností nad 3,5 tuny, a to zpětně od začátku roku.

„Pokud poplatníci daně nevyužili takzvaného generálního pardonu, kterým byla odložena povinnost platit zálohy na silniční dani, a zaplatili zálohu na dani silniční v původní výši, použije se rozdíl mezi jejich starou a novou výší k zaplacení zbývajících záloh v tomto roce. Nebudou tak znevýhodněni proti těm, kteří možnosti odložit placení záloh využili,“ uvedla v tiskovém prohlášení ministryně financí Alena Schillerová.

Příjemcem veškerých výnosů silniční daně je Státní fond dopravní infrastruktury, celkový roční výnos  přesahuje šest miliard korun. Vládní úpravou by fond podle zdrojů Zdopravy.cz přišel letos zhruba o miliardu. Věc ještě musí projít parlamentem.

Silniční dani podléhají automobily, které využívají firmy i fyzické osoby k podnikání. Sazba se určuje u osobních aut podle obsahu motoru a objemu válců v motoru. V případě nákladních aut daň závisí na hmotnosti vozidla a počtu náprav. Daň se platí ve čtyřech čtvrtletních zálohách. Ministerstvo už u záloh odložilo splatnost.

Rozpočet SFDI počítá letos s více než 114 miliardami.

Tagy ministerstvo financí silniční daň vláda
14 komentářů