Ministerstvo financí umožnilo odložit do října platby záloh u silniční daně

Odstavené kamiony. Foto: Zdopravy.cz / Jan SůraOdstavené kamiony. Foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Zálohy na silniční daň splatné v dubnu a v červenci bude možné uhradit až do 15. října. Sankce za zpožděné

Zálohy na silniční daň splatné v dubnu a v červenci bude možné uhradit až do 15. října. Sankce za zpožděné platby totiž ministerstvo financí plošně promine. Na twitteru o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Prominutí platí od 12. března po celou dobu trvání nouzového stavu. Dopravci opatření uvítali, mělo by to pomoci posílit jejich likviditu při současné krizi.

MF opatřením u silniční daně rozšířilo tzv. liberační balíček, který již například plošně promíjí pokuty za pozdní odevzdání daňového přiznání, což prodloužilo lhůtu z 1. dubna do 1. července. Dále MF prominulo červnové zálohy na daň z příjmů u fyzických i právnických osob nebo pokuty za pozdě podané daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí nebo za její pozdní úhradu.

„Rozhodnutí jednoznačně vítáme, dopravním firmám to pomůže s okamžitým cash flow, což posílí jejich likviditu,“ řekl generální tajemník sdružení Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř. Upozornil, že dopravci nyní evidují velký propad objednávek, problémy jsou i s platbami od zákazníků, což dostává dopravní firmy do problémů. Hromíř zároveň doufá, že vláda postupně přijme i další podpůrná opatření. Zmínil například odklad mýtných plateb nebo jednorázových dotací pro dopravce po vzoru Německa. S ministrem dopravy Karlem Havlíčkem (za ANO) o tom budou jednat v dalších dnech.

Opatření je zároveň součástí dopravního balíčku, kterým reaguje ministerstvo dopravy na současnou koronavirovou krizi. Materiál má dnes na programu vláda. Opatření počítají s odkladem plateb dopravců za mýto i silniční daň, dále s posílením investic do dopravní infrastruktury či s úpravou prodeje jízdenek.

Silniční dani podléhají automobily, které využívají firmy i fyzické osoby k podnikání. Sazba se určuje u osobních aut podle obsahu motoru a objemu válců v motoru. V případě nákladních aut daň závisí na hmotnosti vozidla a počtu náprav. Daň se platí ve čtyřech čtvrtletních zálohách.

ČTK