Vláda schválila novelu: Na dálnicích až 140 km/h, za odmítnutí dýchnout až 75 tisíc Kč

Nehoda lineckého expresu na přejezdu jižně od Českých Budějovic. Pramen: Policie ČRNehoda lineckého expresu na přejezdu jižně od Českých Budějovic. Pramen: Policie ČR

Vláda tento týden po čtyřech letech diskusí a příprav schválila novelu zákona o pozemních komunikacích, která přinese řadu novinek do

Vláda tento týden po čtyřech letech diskusí a příprav schválila novelu zákona o pozemních komunikacích, která přinese řadu novinek do hodnocení řidičských přestupků. Zároveň umožní zvýšit maximální rychlost na nových dálnicích až na 140 kilometrů v hodině.

Nová úprava je podle ministerstva dopravy mírnější k bagatelním přestupkům a přísnější k těm závažnějším, kvůli kterým umírají lidé na silnicích. Například za předjíždění v místech, kde je to zakázáno, bude hrozit místo deseti tisíc korun nově pokuta až 25 tisíc korun, v případě odmítnutí testu na alkohol a drogy bude možná pokuta až 75 tisíc (dnešní maximum je 50 tisíc) a odebrání řidičského průkazu až na tři roky (dnes max. dva roky). Právě možnost zakázat řízení až na tři roky je jednou z novinek v zákoně. Při způsobení dopravní nehody s následkem těžké újmy na zdraví či smrti se pokuta zdvojnásobuje až na 100 tisíc korun. Výrazně se zpřísňuje postih například i za zakázané vjetí na železniční přejezd (z pěti až na 25 tisíc korun). Podrobná tabulka změn je na stránkách ministerstva.

Body budou nově udělovány podle závažnosti přestupků ve třech sazbách (2, 4, 6). Původně ministerstvo navrhovalo pouze dvě sazby (4, 6), po připomínkách ostatních resortů, úřadů a veřejnosti však nakonec ponechalo v systému i dvoubodovou hranici například u překročení rychlosti o více než deset kilometrů za hodinu (km/h) a méně než 20 km/h v obci a méně než 30 km/h mimo obec.

Přísnější bude stát u takzvaných „řidičských průkazů na zkoušku“, tedy u začínajících řidičů. Do dvou let od získání prvního řidičského oprávnění budou mít řidiči možnost páchat přestupky jen k hranici šesti bodů, poté přijdou o řidičský průkaz. Důvodem je vysoká nehodovost mladších řidičů.

Novela řeší i tradiční nešvar českých řidičů, kterým je nedodržování bezpečné vzdálenosti. Novela zákona navrhuje pokutu 2500 až 10 tisíc korun za situaci, kdy při rychlosti 80 km/h má řidič menší odstup než 30 metrů. Pro řidiče nákladních vozidel budou pravidlo ještě přísnější, budou muset dodržet vzdálenost 50 metrů. Dosud mohli policisté pokutovat nedodržení vzdálenosti až v momentě, když nastala nehoda.

„Návrh postihuje přísněji záměrné porušování předpisů jako jízda pod vlivem alkoholu, vysoké překročení rychlosti, ale také nevěnování se řízení kvůli telefonování nebo psaní zpráv na mobilu. Bodový systém zároveň zmírňuje postihy za špatné parkování, porušení zákazu zastavení a stání, nerozsvícení světel, zapomenutí dokladů nebo překročení rychlosti do 10 km/h, kdy se snižuje horní hranice pokuty na místě z 2 000 Kč na 1 500 Kč a body se nezapisují,“ sdělil ministr dopravy Karel Havlíček.

U menších prohřešků může policie vyřešit na místě přestupek také domluvou. V rámci připomínek se do návrhu přidala i povinnost řidiče nosit reflexní vestu při vystoupení z auta do vozovky v případě nouzového stání i v obci, nově bude v zákoně také výslovně zakázáno parkovat na chodníku. V Praze má dojít k přesunutí agendy projednávání přestupků z magistrátu na úřady městských částí, což má správní řízení urychlit.

Ministerstvo v novele navrhuje, aby bylo možné na některých dálničních úsecích zvýšit maximální povolenou rychlost na 140 km/h. Mělo by jít o nově vybudované úseky, nebo o některé modernizované. „Nebude to nic úplně zásadního, nebude to rozeseto po celé České republice,“ řekl Havlíček po jednání vlády.

Nyní čeká novelu zákona o silničním provozu projednání v Poslanecké sněmovně a následně v Senátu. Novela počítá s účinností k 1. lednu 2022. Jde o velké zpoždění, při předložení novely do mezirezortního řízení v únoru 2019 se počítalo už s letošním srpnem.  Bodový systém platí v tuzemsku od polovinu roku 2006. Loni přišlo o řidičské oprávnění kvůli dosažení maximálního počtu bodů téměř 40.000 řidičů.

Při dopravních nehodách umírá v České republice ročně přes 500 lidí a více než 2000 je těžce zraněno. S 58 usmrcenými na jeden milion obyvatel patřila ČR v loňském roce 17. příčka v evropské sedmadvacítce. V roce 2017 zemřelo na českých silnicích 502 lidí, v roce 2018 to bylo 565 osob a v loňském roce 547.

Tagy bodový systém maximální rychlost na dálnici Ministerstvo dopravy vláda zákon o provozu na pozemních komunikacích
189 komentářů