Vinohradskou čeká dlouhá tramvajová výluka, DPP se pustí do rekonstrukce tratě

Vizualizace rekonstrukce tramvajové trati na Vinohradské ulici. Foto: DPPVizualizace rekonstrukce tramvajové trati na Vinohradské ulici. Foto: DPP

V dolní části pražské Vinohradské třídy utichne od soboty 9. března na čtyři měsíce tramvajový provoz. A částečně i automobilový.

V dolní části pražské Vinohradské třídy utichne od soboty 9. března na čtyři měsíce tramvajový provoz. A částečně i automobilový. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) se na dvou kilometrech od magistrály po Sudoměřskou ulici pustí do opravy téměř 40 let staré tratě.

Až do 12. července nebudou jezdit tramvaje v úseku I. P. Pavlova – Muzeum – Flora. Místo tramvají budou úsek obsluhovat náhradní autobusy, které pojedou přes náměstí Míru. „Snažili jsme se, aby doba realizace byla pokud možno co nejkratší,“ uvedl technický ředitel DPP Jan Šurovský.

Podle vedení podniku je oprava nebytná, neboť trať z roku 1980 dosud neprošla významnější opravou a je na hraně své životnosti. „Trať je velmi stará a zanedbaná, což si logicky vybírá svou daň na opotřebení kolejí,“ uvedl šéf DPP Petr Witowski.

Náklady celé akce se odhadují na 190 milionů korun. Pro obnovu tratě budu použity antivibrační rohože a žlábkové kolejnice s tlumícími a izolačními prvky, jakými jsou například pryžové bočnice. Dělníci obnoví i odvodnění, trolejové vedení nebo dráhové kabely, vzniknou bezbariérové přechody pro chodce.

Naopak zastávky si na vylepšení budou muset ještě počkat. V úseku jsou celkem čtyři: Italská, Vinohradská tržnice, Jiřího z Poděbrad a Radhošťská. Definitivní podobu dostane pouze zastávka Italská ve směru do centra, kterou bude tvořit nástupní ostrůvek se zábradlím. Všechny ostatní zastávky budou tvořit provizorní mysy, definitní (a bezbariérové) podoby se dočkají v budoucnu za peníze magistrátu a na základě studie pražského Institutu plánování a rozvoje.

Stavba si vyžádá zábor části ulice, čímž omezí i automobilovou dopravu. Otevřen bude pouze směr od centra nahoru od ulice Španělská k náměstí Jiřího z Poděbrad. V opačném směru bude provoz sveden do Mánesovy ulice.

Rekonstrukce v dolní části Vinohradské je druhou etapou projektu. První etapa se týkala zhruba 700 metrů kolem Olšanských hřbitovů mezi Hradeckou a Želivského ulicí. Tu DPP provedl loni v létě. Původně mělo jít o jediný projekt, v zájmu umenšení dopadů na dopravu přistoupil podnik na rozdělení na dvě etapy.

Změny tras tramvajových linek
Linka č. 11 bude v úseku I. P. Pavlova – Flora obousměrně odkloněna přes zastávky Náměstí Míru, Šumavská, Vinohradská vodárna a Orionka.
Linka č. 13 se ruší.
Linka č. 23 bude ve směru od Královky ze zastávky I. P. Pavlova odkloněna přes zastávky Náměstí Míru a Ruská na Čechovo náměstí, kde bude ukončena (výstup v Moskevské ulici, nástup v Minské).

Náhradní autobusová doprava
Z důvodu reálných možností průjezdu oblastí stavby bude náhradní autobusová doprava X11 (v denním provozu) zavedena v trase Náměstí Míru – Vinohradská tržnice – Jiřího z Poděbrad – Vinohradská vodárna – Jiřího z Poděbrad – Vinohradská tržnice – Náměstí Míru.

Tagy dpp oprava trať Vinohradská
8 komentářů