Víkend nabitý dopravními akcemi. Návrat panťáku do Brna nebo poprvé otevřená vozovna

Jednotka řady 560 v Králově Poli. Foto: KORDIS JMKJednotka řady 560 v Králově Poli. Foto: KORDIS JMK

Kompletní přehled naleznete v našem Kalendáři akcí.

Fanoušky dopravy čeká jeden z nejnabitějších víkendů roku. K často již tradičním akcím, které bývají v polovině června a které se týkají zejména dopravní nostalgie, se v sobotu a neděli přidají ještě další v podobě oslav výročí dopravních podniků.

Bezkonkurenčně největší dopravní akcí víkendu je Dopravní nostalgie IGNIS BRUNENSIS, která nabídne přehlídku historických a retro vozů v centru Brna i projížďky pro veřejnost. Otevřena bude také vozovna dopravního podniku ve Slatině. V Brně se zastaví i závod historických automobilů 1000 mil československých. Po oba víkendové dny pojede do Kuřimi parní vlak. V rámci 20 let IDS JMK letos KORDIS připravil rozšířený provoz historických vlaků a autobusů. V sobotu pojede parní vlak z Brna do Kuřimi a pak bude pendlovat mezi Kuřimí a Tišnovem. V neděli pojedou historická kolečka parního vlaku a Panťáku 560 mezi Brnem, Blažovicemi, Sokolnicemi a zpět.

Dva dopravní podniky si na tento víkend naplánovaly oslavy svých „narozenin“.  Velká akce proběhne v sobotu v Českých Budějovicích, kde si Dopravní podnik města Českých Budějovic (DPMCB) připomíná 115 let provozu MHD. Přes den zve DPMCB na rodinný program s prohlídkami, přehlídkou historických vozů a techniky. Odpoledne na akci Underground in Depo připomenou průjezd érami nesvobody hosté spojení s „podzemní“ scénou a sametovou revolucí. To vše přímo v areálu DPMCB Novohradská 40.

125 let provozu slaví v sobotu v Plzni. U této příležitosti proběhne řada akcí, poprvé se veřejnosti otevře nová vozovna Slovany.

Jedinečnou příležitost prohlédnout si funkční parní vodárnu budou mít lidé v Ústí nad Labem. Spolek Zubrnická museální železnice oslaví 150 let parní vodárny městské části Střekov. Spolek ji má od roku 2003 v pronájmu. Vodárna je unikátní tím, že je dochována včetně technologie, tedy stojatého parního kotle, parního stroje a vlastních vodojemů. Parní vodárna je jedinou unikátní provozní technickou památkou v České republice, kde je parní stroj poháněn parou. Toto zařízení bude v provozu o sobotě 15. 6. 2024 s bohatým doprovodným programem po celý den.

Jedna z největších akcí dopravní nostalgie celého roku v širším regionu proběhne v Bratislavě, kde se uskuteční již 24. ročník Rendez – celoslovenského srazu historických železničních vozidel. V areálu depa Bratislava východ je přichystán program plný parních vlaků či historických motorových vozidel včetně řady speciálních jízd. U příležitosti této akce vypraví i České dráhy svoji historickou jednotku řady 560 z Brna do Bratislavy.

Přehled vše akcí najdete ve speciálním Kalendáři akcí, který jsme pro vás letos zřídili. Pokud vám v něm některé události chybějí, neváhejte je sami přidat.

Kam za párou a či historickými autobusy? Přehledně na jednom místě, spouštíme kalendář akcí

Tagy Dopravní nostalgie Kalendář akcí
33 komentářů