Video ze středeční srážky nákladního auta s vlakem u Liberce budí vášně, podle majitele firmy neblikala světla

Nehoda nákladního auta a jednotky Regionova ve Stráži nad Nisou. Foto: Správa železnicNehoda nákladního auta a jednotky Regionova ve Stráži nad Nisou. Foto: Správa železnic

Při nehodě bylo zraněno 21 lidí.

Po středeční srážce nákladního auta společnosti Bagro-Trans s jednotkou Regionova na přejezdu ve Stráži nad Nisou začalo po internetu kolovat video z kamery umístěné v sídle firmy, které má podle majitele firmy i některých diskutujících dokazovat, že v době srážky nefungovala výstražná světla. Je dostupné například v reportáži České televize nebo na sociálních sítích.

Na záběru je vidět, jak auto bez zpomalení vjíždí na přejezd a do bagru na přívěsu následně naráží Regionova. Při nehodě bylo nakonec zraněno 21 lidí.

Server iDnes.cz přinesl tvrzení majitele firmy o tom, že nesvítilo ani bílé světlo. „Z dalších videí, která mám, vím, že bílé světlo přestalo svítit asi třicet sekund před událostí,“ citoval server majitele firmy. Starosta Stráže nad Nisou v České televizi uvedl, že se v minulosti stávalo, že zabezpečovací zařízení nebylo v provozu.

Co v takové situaci uvádí pravidla silničního provozu? „Před železničním přejezdem si musí řidič počínat zvlášť opatrně, zejména se přesvědčit, zda může železniční přejezd bezpečně přejet,“ píše se v zákoně. Podle záběrů na videa řidič před přejezdem po výjezdu z areálu naopak zrychlil. Pokud bílé světlo nebliká (ani červené), musí se přesvědčit o tom, že může bezpečně na přejezd vjet. V tu chvíli je přejezd v podstatě na stejné úrovni, jako jen s výstražnými kříži.

O tom, co se skutečně stalo, bude jasné po ukončení vyšetřování policí a Drážní inspekcí. Podle informací deníku Zdopravy.cz diagnostický systém přejezdu nezaznamenal, že by došlo k poruše.

V souvislosti s nehodou se objevují další hlasy, že přejezd občas není funkční. Drážní inspekce v minulosti skutečně několik takových případů řešila, například v roce 2017 u Kaznějova. „Pokud někdo má informace o tom, že by zabezpečovací zařízení nefungovalo, ať napíše datum a čas případu na praha@dicr.cz, Drážní inspekce to v rámci šetření předmětné mimořádné události prověří,“ dodal generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera.

Tagy 037 Liberec - Jindřichovice pod Smrkem drážní inspekce srážka vlaku s nákladním autem
258 komentářů