Video: Policie ukázala video z nehody na olomouckém přejezdu, řidiče obvinila

Nehoda na přejezdu v Olomouci. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu v Olomouci. Foto: Drážní inspekce

Pětašedesátiletý řidič je stíhán na svobodě.

Policie zveřejnila záběry z videa, které ukazuje průběh jedné z největších nehod rozsahem škod na českých železničních přejezdech za poslední roky. K hrozivě vypadají nehodě došlo v úterý v Olomouci.

Video ukazuje, že řidič vůbec nereagoval na přejezd a nezpomalil před ním. Stejně tak ukazuje funkční signalizaci. K požáru došlo prakticky ihned po střetnutí. „Za přečin obecného ohrožení z nedbalosti hrozí 65letému cizinci v krajním případě až osm let za mřížemi,“ uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová. Kriminalisté zahájili jeho stíhání včera.

„Obviněný se jakožto řidič nákladního vozidla Scania s návěsem, jedoucí od Hodolan k Pavlovické ulici, pravděpodobně plně nevěnoval řízení a na železniční přejezd měl vjet na červenou. Následně došlo ke střetu s právě projíždějícím osobním vlakem mířícím od Velké Bystřice k olomouckému hlavnímu nádraží,“ popsala Vaňharová.

Vlakem cestovalo zhruba třicet lidí. Vlivem nárazu se oddělil návěs od tahače, jehož nádrž zachvátil požár. Plameny se rozšířily na celou nákladní soupravu, osobní vlak a automobil, který přijel k přejezdu v opačném směru než nákladní vozidlo. Nehoda si vyžádala zranění řidiče nákladního auta, vlakvedoucího a nejméně šesti osob cestujících ve vlaku. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes 30 milionů korun.

Trestní stíhání obviněného probíhá na svobodě. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let nebo peněžitý trest.

Hasiči vyzdvihli postup vlakvedoucího při nehodě. Podle jejich slov výrazně zabránil tomu, že se nehoda obešla bez více zraněných a že při události nikdo nezahynul.

Tagy nehoda na přejezdu srážka vlaku s nákladním autem
187 komentářů