Video: Pohřební průvod. Staré pantografy mizí z Prahy na šrotiště

Odstavené žabotlamy v Michli. Foto: Jan SůraOdstavené žabotlamy v Michli. Foto: Jan Sůra

Staré pantografy se po srpnovém definitivním vyřazení z pražského provozu poroučí i z pražského depa. České dráhy je začaly přesouvat

Staré pantografy se po srpnovém definitivním vyřazení z pražského provozu poroučí i z pražského depa. České dráhy je začaly přesouvat do České Třebové, kde je čeká sešrotování. Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského zůstává na Odstavném nádraží Jih ještě pět souprav, minulý týden dráhy odvezly dvě soupravy. Na světě tak zůstanou jen dvě jednotky. První uchovávají České dráhy v Šumperku, druhou převzalo Národní technické muzeum do svého depozitáře v Chomutově.

VIDEO:

Elektrické jednotky řady 451, 

v minulosti označované jako řada EM 475.1 (odsud přezdívka emilka), byly vyráběny v letech 1964 až 1968 ve Vagonce Tatra ve Studénce s elektrickou výzbrojí z podniku Moravské elektrotechnické závody ve Vsetíně. Vyrobeno bylo 51 čtyřvozových jednotek, které jezdily v Praze, v severních Čechách a na severní Moravě, a v letech 1967 až 1976 také na východním Slovensku. Od poloviny 70. let byly soustředěny v Praze, kde se staly základním kamenem systému příměstské dopravy. Původně plánovaná životnost byla 15 let, díky rostoucímu provozu je ale neodrovnal ani příchod elefantů počátkem století. Ve své době znamenaly špičku mezi vozidly pro příměstskou dopravu. Výjimečný byl luxusní interiér, například polstrovaná sedadla, široké centrálně zavírané dveře, nízkopodlažní uspořádání, velká okna a toalety. Vlaky měly značný výkon, takže kdysi předčily konkurenci také v rychlosti rozjezdů, což bylo výhodou v okolí velkých měst. Po jejich vyřazení z pravidelného provozu si dráhy ponechají jen muzejní jednotku, která je zaparkovaná v Šumperku, jednu pak uchová i Národní technické muzeum. Ostatní čeká šrotiště.

Tagy České dráhy pantografy
22 komentářů