Video: Dopravní podnik rozhýbal lanovku Podbaba – Bohnice, zatím jen virtuálně

Lanovka Podbaba - Bohnice, vizualizace. Pramen: DPPLanovka Podbaba - Bohnice, vizualizace. Pramen: DPP

V rámci posuzování vlivů na okolí (EIA) je nyní na řadě veřejné projednání. Uskuteční se 1. listopadu na magistrátu.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve spolupráci s londýnským studiem William Matthews Associates připravil podle vítězného architektonického návrhu video, jak bude vypadat plánovaná lanovka Podbaba – Troja – Bohnice.

Podklad tvoří záběry lokality, které byly natočeny letos v létě z dronů. Do nich je zasazena vizualizace stanic, sloupů a gondol. Stanice a sloupy vycházejí z vítězného architektonického návrhu zmíněného londýnského studia. Podoba gondol ve vizualizaci je zatím obecná, jejich finální podoba vzejde z veřejné zakázky podle vítězného dodavatele.

Projekt lanovky je od září v procesu posuzování vlivů na okolí (EIA), kde už nastal první zádrhel. Městská část Praha 6 dala lanovce negativní stanovisko, protože jí v plánech chybí parkoviště. Dlouhodobě přitom tvrdí, že je k lanovce vstřícná.

Nyní je na řadě veřejné projednání v rámci procesu EIA. Uskuteční se 1. listopadu v 15:00 na magistrátu v jednacím sále zastupitelstva. Podle předložené dokumentace se má stavět v letech 2025 až 2027.

Město Praha považuje lanovku za nejlepší řešení propojení Prahy 6 a Prahy 8, a to do doby, než obě části ve vzdálené budoucnosti propojí tramvajová trať. Lanovka se třemi stanicemi (v Podbabě, Troji a Bohnicích) a pěti pylony bude mít délku 2,3 kilometru.

Tagy dpp lanovka Podbaba - Bohnice
131 komentářů