Problém pro novou lanovku: Praha 6 dala negativní stanovisko, chybí jí parkoviště

Lanovka Podbaba - Troja, vizualizace. Pramen: William Matthews AssociatesLanovka Podbaba - Troja, vizualizace. Pramen: William Matthews Associates

Město Praha považuje lanovku za nejlepší řešení propojení Prahy 6 a Prahy 8, a to do doby, než obě části propojí tramvajová trať.

Příprava stavby nové pražské lanovky mezi Podbabou a Bohnicemi se musí vypořádat s novým zádrhelem. Tím je odmítavé stanovisko radnice Prahy 6 v procesu posuzování vlivu lanovky na okolí (EIA). Praze 6 v dokumentaci chybí především záchytné parkoviště u stanice Podbaba.

Dopravní podnik hl. m. Prahy poslal projekt do procesu EIA začátkem září. „Předložená dokumentace otázku parkování na podbabské straně vůbec neřeší, vedle toho neřeší ani otázku pěších vazeb v Podbabě s ohledem na bezpečné přestupy. Z toho důvodu jsme byli nuceni vydat k záměru lanové dráhy negativní stanovisko,“ sdělil Petr Palacký (Zelení), radní pro životní prostředí a klima Prahy 6.

Negativní stanovisko může celý projekt výrazně zpozdit, pokud bude dokumentace vrácena k přepracování. Praha 6 přitom zároveň uvádí, že je k „myšlence lanové dráhy dlouhodobě vstřícná“.

Město Praha považuje lanovku za nejlepší řešení propojení Prahy 6 a Prahy 8, a to do doby, než obě části ve vzdálené budoucnosti propojí tramvajová trať. Lanovka se třemi stanicemi (v Podbabě, Troji a Bohnicích) a pěti pylony bude mít délku 2,3 kilometru.

O Praze 6 se v poslední době hovoří i v souvislosti s jinou dopravní stavbou: Pražským okruhem. Svůj souhlas nedávno městská část podmínila splněním několika požadavků. Jedním z nápadů je regulace příjezdů aut ze Středočeského kraje pomocí světelných závor.

Tagy lanovka Podbaba - Bohnice Praha 6
190 komentářů