Video: 200 km/h do Tábora. Správa železnic začala s testováním vyšší rychlosti

Testování rychlosti 200 km/h na IV. koridoru. Foto: Jan Šindelář / Zdopravy.czTestování rychlosti 200 km/h na IV. koridoru. Foto: Jan Šindelář / Zdopravy.cz

Zkušební jízdy potrvají až do července, proběhnou na dvou úsecích.

Správa železnic (SŽ) dnešním dnem začala s ověřováním plánů zavést na některých českých tratích rychlost 200 km/h. Mezi Voticemi a Táborem testuje stav infrastruktury s jednotkou 680 Pendolino Českých drah. Pokud budou měření úspěšná, bude možné zavést rychlost 200 km/h v běžném provozu, ale jen pro jednotky s naklápěcí skříní.

„Měření potrvají do začátku července. Testy s nejvyšší rychlostí 200 km/h se provádějí v úseku mezi Voticemi a Sudoměřicemi u Tábora. V následujících dnech se bude jezdit stejně rychle i mezi Doubím u Tábora a Soběslaví,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. Podle ní je hlavním účelem jízd prověření interakce pantografu a troleje.

Měřící technologie jsou do společnosti DB Systemtechnik, jejíž technici zajišťují samotné měření. Na zkušebních jízdách se dále podílí Výzkumný ústav kolejových vozidel, systémovou integraci a celý provoz zajišťuje společnost Elektrizace železnic Praha.

Správa železnic testovací jízdy využije i k diagnostickým zkouškám pro stanovení dynamických účinků projíždějících vlaků na koleje a na konstrukce podél trati a také pro hluková měření v obydlených oblastech.

Úsek, který se otevřel v roce 2022, byl po zahájení stavby přeprojektován pro rychlost 170 km/h pro normální soupravy a až 200 km/h pro soupravy s naklápěcí skříní. Podobně tomu je na úseku Doubí – Soběslav o něco jižněji na stejném koridoru.

Tagy 200 km/h 680 IV. koridor pendolino Správa železnic
63 komentářů