Video: 10 tisíc litrů nafty denně, 50 metrů za hodinu. Obří stroj šetří údolí Orlice od stovek nákladních aut

Práce stroje PM 1000 URM na trati mezi Brandýsem nad Orlicí a Ústím nad Orlicí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPráce stroje PM 1000 URM na trati mezi Brandýsem nad Orlicí a Ústím nad Orlicí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Dvouleté omezení na koridoru míří ke svému konci.

Poslední necelé tři měsíce zbývají do dva roky trvajícího omezení dopravy na koridorové trati v údolí Orlice. Zvládnutí termínu pomáhá i přes 200 metrů dlouhý stavební stroj PM 1000 URM, který provádí sanaci železničního spodku za provozu jedné z tratových kolejí.

Správa železnic (SŽ) dnes představila stroj v činnosti. Jeho provozovatelem v Česku je společnost Swietelsky Rail, která ho už loni použila na trati u Čelákovic a při modernizaci koridoru u Velimi. Díky unikátnímu stroji, který vlastní společnost Eurailpool, dochází k výraznému zkrácení výluk a současně výrazné redukci související se silniční nákladní dopravy v okolí trati. Většinu materiálu si stroj sám recykluje, další materiál se do spodku dostane z kontejnerů, které k soupravě přijíždí po kolejích.

Složitý mechanismus, zjednodušeně řečeno, nadzvedne koleje, další jeho část vybere podloží, zrecykluje a obrousí štěrk a vrátí ho zpět na trať včetně podbití. Před  nasypáním první vrstvy štěrku stroj ještě pokládá geotextilii na zemní pláň.

 

Speciální strojní linka se pohybuje po trati tempem zhruba padesát metrů za hodinu, pracují na něm německá a rakouská posádka, které se střídají po dvanáctihodinových směnách. Práce probíhají za provozu po druhé koleji, kde je omezena rychlost a pracovníci jsou informováni, že projíždí vlak.

Celkem 270 metrů dlouhý kolos vyrobený v roce 2009 váží 889 tun, jeho spotřeba je kolem 10 tisíc litrů nafty za den. Obsluhuje ho 28 lidí, k tomu ještě další pomocný personál.

Pracovní stroj kombinuje drtiče, třídiče a těžící řetězy. Zvládne tak většinu materiálu znovu recyklovat přímo na trati, nemusí tak k trati jezdit denně desítky nákladních aut.

Omezení dopravy na trati z Brandýsa nad Orlicí do Ústí nad Orlicí mají skončit letos v červnu. Od 1. července se tak vrátí na trasu podél Orlice i dálkové vlaky do Brna, které původně jezdily přes Českou Třebovou a nyní musejí přes Vysočinu.

Práce stroje PM 1000 URM na trati mezi Brandýsem nad Orlicí a Ústím nad Orlicí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPráce stroje PM 1000 URM na trati mezi Brandýsem nad Orlicí a Ústím nad Orlicí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPráce stroje PM 1000 URM na trati mezi Brandýsem nad Orlicí a Ústím nad Orlicí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPráce stroje PM 1000 URM na trati mezi Brandýsem nad Orlicí a Ústím nad Orlicí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPráce stroje PM 1000 URM na trati mezi Brandýsem nad Orlicí a Ústím nad Orlicí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPráce stroje PM 1000 URM na trati mezi Brandýsem nad Orlicí a Ústím nad Orlicí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPráce stroje PM 1000 URM na trati mezi Brandýsem nad Orlicí a Ústím nad Orlicí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPráce stroje PM 1000 URM na trati mezi Brandýsem nad Orlicí a Ústím nad Orlicí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPráce stroje PM 1000 URM na trati mezi Brandýsem nad Orlicí a Ústím nad Orlicí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPráce stroje PM 1000 URM na trati mezi Brandýsem nad Orlicí a Ústím nad Orlicí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPráce stroje PM 1000 URM na trati mezi Brandýsem nad Orlicí a Ústím nad Orlicí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Data o stroji PM 1000 URM

Největší výhodou stroje je významně optimalizované opětovné použití stávajícího materiálu. Tři řetězy dokáží odtěžit štěrkové lože, podkladní vrstvy a podloží. Materiál odtěžený řetězy 1 a 2 je recyklován způsobem odpovídajícím zvolenému pracovnímu postupu. Kromě klasické sanace podloží s recyklací a bez recyklace štěrku, samotného čištění štěrkového lože a sanace podloží dle systému AHM lze navíc položit i mezivrstvu. Díky pokládce až pěti vrstev pomocí PM 1000 URM a vysokému podílu recyklovaného materiálu lze dosáhnout zkrácení logistických prostojů, maximální úspory nového materiálu a denního výkonu až 1 000 m.

Výhody stroje ve srovnání s konvenčními stavebními postupy

– až 100% znovuvyužití stávajícího materiálu štěrkového lože;
– vytvoření nových podkladních vrstev ze stávajícího materiálu;
– nižší náklady na likvidaci;
až o 50 % méně logistických přestávek než u konvenčních strojů na sanaci železničního spodku;
– vyšší disponibilita kolejí díky kratším výlukám;
– sanační výkon až 1 000 m denně;
tři těžicí řetězy;
– možnost současného zabudování dvou geosyntetik;
– vložení nosné a ochranné vrstvy v jednom pracovním postupu;
– recyklace štěrku vysokotlakým mytím;
– ostrohranění štěrkových zrn;
– krátké doby přípravy;
– stejné zatížení náprav v pracovní i přepravní poloze, nevznikají proto další omezení na mostech.

Základní údaje

Oblast nasazení: Sanace pražcového podloží a recyklace štěrku
Výrobce: Plasser & Theurer Ges.m.b.H.
Typ: PM 1000-URM
Rok výroby: 2009

Technické údaje

Celková hmotnost 888,7 t

Délka včetně nárazníků: 270 m

Šířka: 3,24 m

Výška: 4,66 m

Počet náprav (poháněných) 52 (16) ks

Celkový výkon motorů: 5 × 708 kW

Max. rychlost vlastním pohonem: 19 km/h

Max. rychlost jízdy tažením: 100 km/h

Pracovní výkon

Sanace podloží s recyklací štěrku: 700 m/24 h

Recyklace štěrku, sanace podloží se zabudováním mezivrstvy: 1 000 m/24 h

Sanace podloží: Systém AHM, 700 m/24 h

Sanace podloží s celkovou obnovou kolejového lože: 500 m/24 h

Čištění kolejového lože:  100 m/h

Tagy Doporučeno PM 1000 URM Správa železnic Swietelsky Rail Ústí nad Orlicí - Brandýs nad Orlicí
174 komentářů