dkv-spojujeme

Vídeňské letiště pokračuje v dvouciferném růstu, aerolinky chystají další expanzi

Boeing 777-200 společnosti Austrian Airlines ve Vídni. Foto: Biohacker76/PixabayBoeing 777-200 společnosti Austrian Airlines ve Vídni. Foto: Biohacker76/Pixabay

Letiště ve Vídni zažívá letos jeden z největších růstů ve své historii. Počty cestujících díky souboji zejména nízkonákladových dopravců rostou

Letiště ve Vídni zažívá letos jeden z největších růstů ve své historii. Počty cestujících díky souboji zejména nízkonákladových dopravců rostou i nadále dvouciferným tempem.

Ze zveřejněných výsledků vyplývá sice mírné zpomalení růstu v červenci, i tak je meziroční růst +15,8 % za sedmý měsíc nejvyšším v kategorii letišť nad 20 milionů odbavených cestujících za rok. Podle průměru Airport Council International (ACI) za první půlrok evropská letiště letos rostou v průměru o 4,3 %.

„Rosteme ve všech oblastech. Roste počet cestujících i naše tržby a zisky. Přesto se snažíme o zodpovědný růst, od roku 2011 se naše emise CO2 snížily o 70 %, spotřeba energie o 40 %,“ uvedl Günther Ofner, člen představenstva Flughafen Wien AG.

Od ledna do července ve Vídni odbavili 17,8 milionu cestujících, o 22,4 % více než před rokem. Letiště tak míří k dalšímu rekordu, aktuálně očekává vedení pokoření hranice 31 milionů cestujících. Počet pohybů letadel stoupl o 14,9 %, což ukazuje trend obsazenějších letů z Vídně a nasazení větších letadel. Do skupiny Flughafen Wien Group patří ještě letiště v Košicích a na Maltě.

Za první pololetí tržby letiště stouply o 7,5 % na 401 milionů eur, zisk stoupl o 14,6 % na 82,9 milionů eur.

K velkému nárůstu začalo docházet loni, kdy na místní trh vstoupili ve velkém Wizz Air a Laudamotion, oba dopravci počítají s otevíráním dalších linek.

Z růstu těží i čeští zákazníky: zejména pro velkou část obyvatelů Moravy jde o nejbližší letiště, navíc díky konkurence zde výrazně klesly ceny letenek. Problémy velká konkurence dělá hlavně domácím Austrian Airlines, které si stěžují na výrazný pokles cen letenek a spadly letos do ztráty.

Tagy Letiště Vídeň
23 komentářů