Větší autobusy a více spojů. Říčany soutěží dopravce pro MHD na dalších deset let

Minibus Rošero v říčanské MHD. Foto: ICOM TransportMinibus Rošero v říčanské MHD. Foto: ICOM Transport

Vítěz soutěže získá desetiletou smlouvu, místo šesti autobusů bude denně nasazeno devět.

Město Říčany se rozhodlo výrazně rozšířit provoz městské hromadné dopravy. I kvůli tomu vypsalo soutěž na provozovatele MHD s termínem od 1. září 2025. Dosud dopravu ve městě provozuje ČSAD Benešov.

Soutěž bez odhadované ceny zveřejnilo město na profilu zadavatele. Cena bude jediným kritériem, termín pro podání nabídek je 29. května. Podle koordinátora veřejné dopravy Sebastiana Macury je soutěž v souladu s cíli města v oblasti udržitelné mobility.

 „Dopravce bude muset provoz zajistit novými vozidly, turnusová potřeba vzroste z šesti na devět autobusů. Město Říčany tak činí na základě zvyšujícího se počtu cestujících v MHD a na základě růstu oblíbenosti veřejné dopravy jako takové,“ řekl Macura.

Město chce rozšířením MHD dál podpořit veřejnou dopravu, nejen novými autobusy. Součástí změn bude i systém preference veřejné dopravy na světelných signalizačních zařízeních, křižovatky jsou na tento systém připravovány již nyní. „Tento systém bude zřejmě prvním ve Středočeském kraji,“ dodal Macura.

Předpokládaný roční objem zakázky je 450 tisíc kilometrů. V Říčanech dosud jezdí minibusy Rošero. Podle požadavků v soutěži má nyní jít o větší vozidla: podmínkou je délka osm metrů, tedy kategorie M3. Vejít se do nich má nejméně 21 sedících cestujících.

Tagy MHD Říčany Říčany
18 komentářů