Říčany výrazně rozšiřují svoji MHD, po městě bude jezdit dvakrát více autobusů

Autobus Rošero First FCLLI pro MHD Říčany. Foto: Městský úřad ŘíčanyAutobus Rošero First FCLLI pro MHD Říčany. Foto: Městský úřad Říčany

Kromě rozšíření MHD čeká proměna také síť linek Pražské integrované dopravy v této oblasti.

Vedení středočeských Říčan se rozhodlo výrazně rozšířit svoji městskou hromadnou dopravy. Od pondělí 29. srpna bude společnost ČSAD Benešov patřící do skupiny ICOM Transport jezdit ve městě s dalšími třemi autobusy navíc. I nadále bude zdarma. Podobně jako dosud půjde o autobosy Rošero First FCLLI.

„Díky třem novým autobusům můžeme všechny linky posílit tak, že ráno a odpoledne pojedou v půlhodinovém taktu. V době, kdy pojede školní autobus, plánujeme takt hodinový,“ uvedla radní Jarmila Voráčková. Detailní informace o změnách jsou na stránkách města.

Dosud v Říčanech jezdí MHD tři autobusy, provoz byl zaveden v roce 2018. Podle důvodové zprávy, v které zastupitelé hlasovali o rozšíření MHD, není stávající systém konkurenceschopný individuální automobilové dopravě. Od rozšíření na taktovou dopravou očekávají, že zájem o MHD poroste a více lidí nechá auto doma. Město chystá ještě další rozšíření o nové školní linky, které spustí na přelomu podzimu a zimy. Zastupitelé už schválili rozpočtovou změnu.

Změny čekají i provoz systému Pražské integrované dopravy. Jde o reakci na požadavek měst a obcí v regionu. Detailně jsou změny popsány na stránkách PID. Budou zavedena nová přímá spojení Říčan s Úvaly a Českým Brodem a dále dojde k posílení dopravy do dynamicky se rozvíjejících obcí v blízkosti silnice I/2 směrem na Kostelec nad Černými Lesy. Půjde o novou linku 686 Říčany – Úvaly, současná linka 435 bude prodloužena do Českého Brodu, která z Hradešína pojede přes Doubek, Babice a Strašín do Říčan, kde bude umožněn přestup v zastávce Říčany, Nádraží na vlaky „S“ ve směru do Prahy. Pro dotčené obce tak vznikne výhodná alternativa pro spojení s Prahou s využitím železnice.

Změny v MHD Říčany

Linka 1: Oáza – Strašín a zpět Linka je během ranní a odpolední špičky posílena.

Linka 2: Strašín, Pastelkov – Náměstí – Kuří a zpět Linka je během ranní a odpolední špičky posílena. Vybrané spoje během špiček nově pokračují od Náměstí přes Hřbitov do Kuří a zpět.

Linka 3: Pacov – Prům. zóna Zděbrady a zpět Linka je během ranní a odpolední špičky posílena. Spoje nově zajíždějí do zastávky MŠ Zahrádka. V úseku Jažlovice – Prům. zóna Zděbrady jedou nově pouze vybrané spoje.

Linka 7: Náměstí – Srnčí / Černokostelecká Na lince dochází na základě podnětů od veřejnosti k optimalizaci. Spoje mimo špičky budou nově vedeny do zastávky Černokostelecká.

Linka 8: Kuří – Hřbitov – Sídliště Olivovna – Černokostelecká a zpět Sobotní provoz je zachován v dosavadním rozsahu. Pro prázdninové jízdní řády budou na linku vloženy prodloužené spoj.

Tagy MHD Říčany PID Pražská integrovaná doprava Říčany
29 komentářů