Veřejná doprava vynáší Libereckému kraji více, než čekal. Peníze chce přesunout na opravy silnic

Motorový vůz Stadler RS1 přijíždí k přejezdu v Proseči nad Nisou. Vlevo bude tramvajová trať, s kterou bude mít společný přejezd. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czMotorový vůz Stadler RS1 přijíždí k přejezdu v Proseči nad Nisou. Vlevo bude tramvajová trať, s kterou bude mít společný přejezd. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Zastupitelé budou řešit současně zdražení jízdenek.

Vyšší tržby z jízdného oproti plánu ve veřejné dopravě chce Liberecký kraj použít na opravy silnic. Počítá s tím návrh, který dnes budou schvalovat zastupitelé. O přesunu peněz z rozpočtu na dopravní obslužnost budou rozhodovat hned poté, co budou řešit zdražení veřejné dopravy.

Vyplývá to z materiálů pro zastupitelstvo. „S ohledem na větší tržby z jízdného a sníženou kompenzaci dopravcům oproti předpokladu je možno snížit výdaje na dopravní obslužnost o 68 milionů korun,“ uvádí se v materiálu. Na dopravní obslužnost půjde letos z krajského rozpočtu 1,1 miliardy korun.

Krajští zastupitelé mají dnes současně jednat o zdražení tarifu IDOL pro veřejnou dopravu. Podle materiálu má zdražení přinést vyšší tržby o 12-15 milionů korun. Ke zdražení dochází i přes to, že současná výše jízdného generuje menší ztráty, než se čekalo.

Liberecký kraj kraj chce zdražit veřejnou dopravu, nárůst ceny se dotkne i časových jízdenek

Kraj si za zdražením ale stojí. „Růst nákladů v roce 2022 byl enormní. Přestože Liberecký kraj ceny upravil, jednalo se poměrově o nárůst nižší ve srovnání s inflací. V letošním roce zasedla Rada IDOL, která sdružuje objednatele (Liberecký kraj a města s MHD) a došlo k dohodě, aby se úpravy cen uskutečnily ideálně k jednotnému termínu. Termín byl zvolen 1. 1. 2024. Jedná se o důležitý krok, který by měl vést k vyvážené výtěžnosti z tržeb tarifu IDOL mezi objednateli,“ uvedl jednatel organizátora dopravy Korid LK Otto Pospíšil. Podle něj je změna tarifu spíše kosmetickou úpravou.

Tagy idol Korid LK Liberecký kraj
140 komentářů