Liberecký kraj kraj chce zdražit veřejnou dopravu, nárůst ceny se dotkne i časových jízdenek

Regionova na trati mezi Frýdlantem a Libercem u Krásné Studánky. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czRegionova na trati mezi Frýdlantem a Libercem u Krásné Studánky. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Kraj se vrací k výpočtu cen předplatného pomocí násobků cen jednotlivého jízdného placeného bezhotovostně.

O zdražení jízdného v regionální dopravě budou v příštím týdnu jednat zastupitelé Libereckého kraje. Na rozdíl od letošního roku, kdy zdražily jen jednotlivé jízdenky, pro příští rok počítá kraj i se zdražením předplatného – takzvaných časových jízdenek. Tržby z regionální dopravy by se díky tomu měly podle odhadů zvýšit o 12 až 15 milionů korun, což představuje nárůst zhruba o tři procenta, zjistila ČTK.

Důvodová zpráva je zde, kompletní materiály pak na stránkách kraje.

Důvodem chystaného zdražení jsou podle důvodové zprávy rostoucí náklady na dopravu. Návrh ale bere v úvahu i zvýšení DPH z deseti na 12 procent, se kterým počítá konsolidační balíček schválený 13. října Poslaneckou sněmovnou. Od 8. listopadu o něm bude jednat Senát a podepsat ho pak ještě musí prezident.

Větší motivace k bezhotovostním platbám

Zatímco jednotlivé jízdenky zdraží většinou včetně DPH o sedm až osm procent, v případě časových jízdenek může být zdražení i vyšší. Kraj se vrací k výpočtu cen předplatného pomocí násobků cen jednotlivého jízdného placeného bezhotovostně. Například v případě sedmidenní jízdenky zaplatí cestující osm jízd, u 30denní jízdenky 26 jízd, hodnota roční jízdenky odpovídá 240 jednotlivým jízdám. V případě týdenní jízdenky pro dospělého na nejkratší trase to znamená zdražení z 90 na 112 korun, tedy o čtvrtinu. Roční jízdenka na stejné trase zdraží o třetinu z 2500 korun na 3360 korun.

Kraj se dál snaží lidi motivovat k bezhotovostním platbám a využití mobilní aplikace IDOLKA. Při bezhotovostní platbě je cestování levnější. Například na trase Liberec – Hrádek nad Nisou stojí dnes jízdenka při platbě v hotovosti 50 korun a od Nového roku to bude 54 korun. U platby kartou zdraží méně – ze současných 40 korun na 43. Týdenní jízdenka přijde dospělého na stejné trase na 344 korun, jen o čtyři koruny dráž než teď, měsíční zdraží ze 1020 korun na 1118, což představuje zdražení zhruba o deset procent.

Liberecký kraj uzavírá s autobusovými dopravci smlouvy zhruba na 18 milionů kilometrů za rok, dopravci na železnici najezdí na základě smluv 5,3 milionu kilometrů, a to včetně tramvajového spojení mezi Libercem a Jabloncem. Loni kraj na kompenzacích dopravcům zaplatil zhruba 995 milionů korun, o pět procent víc než o rok dřív. Letos má v rozpočtu připraveno 1,179 miliardy korun, díky vyšším tržbám ale budou zastupitelé jednat o snížení částky o 68 milionů korun, které chce resort dopravy využít na opravy komunikací.

Tagy idol Liberecký kraj
36 komentářů