Velký problém pro KLM. Nizozemsko odmítá další státní pomoc, piloti nechtějí zmrazení mezd

Boeing 787-10 v barvách KLM: Foto: Paul Ridderhof / KLMBoeing 787-10 v barvách KLM: Foto: Paul Ridderhof / KLM

Nizozemsko další pomoc aerolinkám podmiňuje snížením nákladů.

Letecké společnosti KLM hrozí, že jim brzy dojdou peníze. Nizozemská vláda odmítla pokračovat v dříve domluveném financování záchrany letecké skupiny Air France-KLM.

O odmítnutí další pomoci informoval nizozemský ministr financí Wopke Hoekstra na twitteru. Důvodem je především přístup odborového svazu pilotů VNV, kteří odmítli zmrazení svých mezd až do roku 2025. Podle něj tak nedochází k plnění podmínek restrukturalizace.

Je nevyhnutelné, aby KLM dál snižovaly své náklady,“ uvedl Hoekstra. Vedení KLM sdělilo, že bude dál pokračovat v jednáních.

Se snížením a následným zmrazením mezd souhlasilo pět odborových organizací KLM, proti byla jediná: VNV sdružující piloty.

KLM teď nezbývá nic jiného než přesvědčit piloty, aby ze svých požadavků ustoupili. Zpráva přichází v době, kdy aerolinky podle očekávání ohlásily další velkou ztrátu kvůli oslabené poptávce. Nizozemský dopravce dosud vyčerpal 942 milionů eur z vládního úvěru a zajištěných úvěrů od bank. Celá skupina Air France-KLM získala původně státní pomoc ve výši 7 miliard eur, uvolňovat se měla postupně.

Piloti ve svém prohlášení uvedli, že už přistoupili na snížení mezd o 20 % a další požadavky jsou pro ně v tuto chvíli nepřijatelné. KLM měly z celého sedmimiliardového balíčku získat 3,4 miliardy eur.

Air France-KLM za poslední čtvrtletí prodělaly 1,05 miliardy eur (28,8 miliardy Kč). Firma v pátek také varovala před dalším zhoršením, neboť rostoucí počet případů nákazy novým koronavirem přináší v mnoha zemích další cestovní omezení.

 

Tagy Air France - KLM KLM Nizozemsko
42 komentářů