Překvapivé spojení. Do ztrátových SAS vstupuje skupina Air France-KLM

A350-900 v barvách SAS. Foto: SASA350-900 v barvách SAS. Foto: SAS

Skandinávský dopravce opouští burzu a Star Alliance, končí s Boeingem 737.

Letecká skupina Air France-KLM se stane jedním z nových investorů skandinávské letecké společnosti SAS. Do firmy vstoupí společně s investiční společností Castlelake a Dánskem. Jde o výsledek konkurzního řízení, firma loni požádala o bankrotovou ochranu. Součástí změn je i odchod dopravce z aliance Star Alliance a přechod pod SkyTeam.

Výsledek reorganizace dnes oznámily SAS a Air France-KLM. Celková investice do reorganizované společnosti bude činit 12,9 miliardy švédských korun (27,2 miliardy Kč). Castlelake získá podíl přibližně 32 procent a Air France-KLM 20 procent. Dánsko bude vlastnit zhruba 26 procent. Podíl 8,6 procenta bude mít dánská investiční firma Lind Invest.

Šéf Air France-KLM Benjamin Smith uvedl, že jde o velkou příležitost expandovat na skandinávské trhy. „Je to významný úspěch našeho transformačního plánu,“ uvedl v prohlášení předseda představenstva SAS Carsten Dilling. Vybraná nabídka je podle něj nejvýhodnější pro SAS, věřitele aerolinek i další zúčastněné strany. SAS bude stažena z burzy cenných papírů ve Stockholmu. Firma minulý týden poprvé od roku 2019 oznámila kvartální zisk.

S celou transakcí nesouvisí i další změna: SAS v listopadu vyřadí z flotily poslední Boeing 737. Jde o letoun 737-700 registrace  LN-RRB. Dopravce na poslední let již prodává letenky. Boeingy si dopravce pořizoval na přelomu tisíciletí, postupně je nahradily Airbusy A320. Po vyřazení 737 nebude mít SAS již žádné letadlo od Boeingu.

Tagy Air France - KLM SAS
2 komentáře