Velké zlepšení se nekoná. BusLine opět ruší přes sto spojů v Pardubickém kraji

Autobusy SOR společnosti BusLine Pardubicko. Foto: BusLineAutobusy SOR společnosti BusLine Pardubicko. Foto: BusLine

Kraj sliboval, že počet odřeknutých spojů klesne na polovinu.

Cestující v Pardubickém kraji čeká i dnes v některých oblast marné čekání na autobus. Společnost BusLine Pardubicko oznámila, že kvůli nedostatku řidičů dnes nevyjede 122 spojů.

Pokračuje tak vleklý rozklad veřejné dopravy, který začal převzetím čtyř provozních souborů minulou neděli. Seznam zrušených spojů zveřejnil BusLine na svých stránkách bez dalších detailů.

V porovnání s některými dny v minulém týdnu jde o mírné zlepšení, stále se ale počet zrušených spojů pohybuje nad stovkou. Zatím rekord bylo 192 zrušených spojů. Minulý týden přitom zástupci Pardubického kraje slibovali výraznější zlepšení. „Pokud vše půjde podle představ, tak by se v pondělí měl počet neodjetých spojů zredukovat na polovinu,“ uvedl Pardubický kraj minulý týden ve zprávě.

BusLine sice přestal minulý týden prodávat do odvolání jízdenky, problém cestujících ale jízdné zdarma neřeší: musí hledat alternativní způsoby, jak se dostat do práce či do školy. „Dopravce nám do poslední chvíle tvrdil, že je vše v pořádku, a proto jsme nemohli včas reagovat. Nebudeme nečinně přihlížet a děláme maximum, abychom situaci co nejdříve stabilizovali,“ řekl minulý týden hejtman Martin Netolický. BusLine od minulé neděle jezdí ve čtyřech oblastech kraje: Jevíčsku, Litomyšlsku, Lanškrounsku a Orlickoústecku.

Vysvětlení a nápravu bude podle agentury ČTK chtít po BusLine i Královéhradecký kraj. Část zrušených spojů objednaných Pardubickým krajem totiž zajíždí i do Královéhradeckého kraje. „Vadí mi každý neodjetý spoj, proto jsem svolal jednání. Budeme se bavit s dopravcem, proč neodjel těch 42 spojů, budeme se bavit také o sankcích, které jsou s tím spojené, pokud se to týká naší objednávky. Když nebude dopravce schopen splnit svoji povinnost, budeme případně hledat jiné řešení. Jde o mezikrajské spoje, které vyjíždějí směrem do našeho kraje. Podobný přístup nehodláme akceptovat,“ řekl ČTK hejtman Martin Červíček.

BusLine se minulý týden na svých stránkách za problémy omluvil, od té doby k situaci mlčí a pouze zveřejňuje seznamy zrušených spojů.

Tagy BusLine BusLine Pardubicko Pardubický kraj
68 komentářů