Velké autobusy pro linku na letiště: DPP zahájil konzultace s desítkou výrobců

Téměř 21 metrů dlouhý autobus Mercedes-Benz CapaCity L. Foto: DPPTéměř 21 metrů dlouhý autobus Mercedes-Benz CapaCity L. Foto: DPP

Dopravní podnik hl. m. Prahy udělal další krok k posílení přetížené linky 119 z Veleslavína na letiště. Chce se přitom

Dopravní podnik hl. m. Prahy udělal další krok k posílení přetížené linky 119 z Veleslavína na letiště. Chce se přitom vyhnout nezdaru, který jej stihl na jaře, kdy se do tendru na pronájem velkokapacitních autobusů nikdo nepřihlásil. Nyní chce podnik vozidla koupit, ještě před samotným vypsáním tendru ale zahájil s výrobci tržní konzultace o jejich představách a možnostech.

Konzultace aktuálně začaly, předběžné oznámení se objevilo v obchodním věstníku. Podnik hodlá koupit dvacítku velkokapacitních kloubových autobusů s délkou přes 19 metrů. „V těchto dnech probíhají předběžné tržní konzultace s výrobci velkokapacitních autobusů z celé Evropy i mimo ní. Realizujeme je proto, aby se do výběrového řízení přihlásil co největší počet výrobců a DPP si mohl vybrat tu nejlepší a nejvýhodnější nabídku,“ uvedl Daniel Šabík z tiskového oddělení podniku.

DPP podle něj vede jednání s necelou desítkou výrobců, jako příklady Šabík jmenoval Mercedes, Van Hool, Solaris nebo švýcarský Hess. Samotný tendr chce podnik vypsat v srpnu, vítěze by rád vyhlásil na podzim a smlouvu podepsal do konce roku. Prvním novým vozem by se cestující mohli svézt příští rok ve druhém pololetí. Šéf podniku Petr Witowski se už před časem vyjádřil, že nemusí jít pouze o diesely, nýbrž i o hybridy. Menší vozy s hybridním pohonem (nafta/baterie) už podnik testuje.

Spojení centra města s letištěm dlouhodobě trpí neschopností státu zavést k letišti adekvátní trať. Počty odbavených cestujících na Letišti Václava Havla Praha přitom již několikátým rokem po sobě rekordně rostou. Loni letiště odbavilo 16,8 milionu cestujících.

Linkou 119 jezdí každý den na/z letiště asi 20 tisíc cestujících. Jde tak o nejvytíženější linku ze čtyř, které DPP na letiště zajišťuje. Od poloviny června proto dopravce zkrátil intervaly a o víkendech vysílá ke každému metru autobusy ve dvojici.

Tagy dpp letiště praha linka 119 velkokapacitní autobusy
24 komentářů