Velká zakázka pro polskou Pesu. Dodá 132 tramvají do Jeruzaléma

Nová tramvaj pro Jeruzalém. Foto: PESA BydgoszczNová tramvaj pro Jeruzalém. Foto: PESA Bydgoszcz

Půjde o třetí tramvajovou trať v Jeruzalémě.

Polský výrobce kolejové techniky PESA Bydgoscz získal svoji druhou největší tramvajovou zakázku. Pro novou trať v Jeruzalémě má dodat 132 nových tramvají s opcí na dodávku dalších třiceti.

PESA je součástí konsorcia JTrain, které má postavit 31 kilometrů dlouhou novou trať nazvanou Blue Line. O vítězství informoval izraelský server Globes, PESA ho potvrdila na svém facebookovém profilu.

Součástí sdružení jsou společnosti Danya Cebus, Dan a španělská Comsa. Celkem 31 kilometrů dlouhá trať spojí Gilo a Talpiot na jihu celé aglomerace s Ramat Eshkol a Ramotem na severu města. Součástí budou i dva kilometry pod zemí v centru města. Na trase vznikne celkem 53 zastávek. Odhadované náklady na celou stavbu a nová vozidla jsou 9 miliard šekelů (zhruba 54 miliard korun). Provoz má začít do roku 2030.

Plán na novou tramvajovou trať Blue Line v Jeruzalémě.

Hodnocení nabídek trvalo přes rok, zdlouhavý proces výběru byl kritizován zejména opozicí. Vítěz soutěže bude provozovat novou linku 18 let, o trať se bude starat 25 let. Pesa se do soutěže přihlásila s modernizovanou verzí tramvaje Twist. Tříčlánkové tramvaje budou 33 metrů dlouhé, standardně mají jezdit zdvojené.

V Jeruzalémě je aktuálně jediná tramvajová linka označená jako Red Line. Tramvaje po ní jezdí od roku 2011. Ve městě se aktuálně staví druhá – Green Line. Na ní mají jezdit tramvaje CAF.

Tagy Jeruzalém Pesa Bydgoszcz
14 komentářů