ÚOHS nemusí řešit jeho námitky proti mýtnému tendru, Kapsch mluví o kocourkově

Mýtná brána, foto: Zdopravy.cz/Jan SůraMýtná brána, foto: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se nemusí zabývat námitkami Kapsche proti mýtnému tendru. Krajský soud v Brně totiž dnes

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se nemusí zabývat námitkami Kapsche proti mýtnému tendru. Krajský soud v Brně totiž dnes zamítl žalobu Kapsche, která projednání firemních námitek proti tendru požadovala. Verdikt se netýká přezkumu nové smlouvy na provoz mýtného systému. Vyjádření stran ČTK zjišťuje.

Krajský soud se žalobou Kapsche zabýval už podruhé. Předseda úřadu Petr Rafaj totiž řízení o námitkách Kapsche, tedy současného provozovatele mýtného systému, zastavil poté, co byla podepsaná smlouva s vítězem tendru, konsorciem CzechToll/SkyToll. Krajský soud ale v květnu jeho rozhodnutí zrušil, a Rafaj proto v první polovině září uložil svým úředníkům, aby námitky Kapsche vypořádali.

Zároveň ÚOHS napadl rozsudek krajského soudu kasační žalobou k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) a ten jeho argumenty uznal a nařídil krajskému soudu, aby záležitost posoudil znovu a zohlednil při rozhodování stanovisko NSS.

Podle Kapsche  soud rozhodl podle očekávání v intencích nedávného rozsudku nadřízeného Nejvyššího správního soudu. „Celé je to ale absurdní. Trváme na tom, že mýtný tendr byl plný chyb, ale naše proti němu námitky už nikdo nepřezkoumá. Rozsudek Nejvyšší správního soudu, potažmo Krajského soudu v Brně, tak do budoucna otevírá nebezpečnou Pandořinu skříňku pro všechny zadavatele – pokud se vám tendr nepovede a soutěžitelé podají námitky k ÚOHS, rychle podepište smlouvu s vítězem a námitkami už se nebude muset nikdo zabývat. ÚOHS tak v podstatě přišel o jednu ze svých přezkumných pravomocí,“ říká David Šimoník, mluvčí Kapsch.

„Není to naše porážka, ale spíš prohra celého tuzemského systému zadávání veřejných zakázek. Pachuť nad mýtným tendrem plným chyb zůstává, nikdo totiž naše relevantní námitky nepřezkoumal. Stačilo, aby si ministerstvo dopravy pospíšilo, protiprávně navzdory předběžnému opatření podepsalo smlouvu s vítězem a ÚOHS už se námitkami nemusí zabývat, tomu se říká spíše kocourkov, než právní stát,“ říká David Šimoník.

 

(ČTK)

Tagy kapsch mýto mýto po roce 2020 ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
7 komentářů