Kapsch v mýtné kauze zabodoval u soudu, mluví i o zrušení smlouvy

Mýtná brána, foto: Zdopravy.cz/Jan SůraMýtná brána, foto: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Společnost Kapsch získala ve vlekoucí se tahanici kolem mýtného systému body u Krajského soudu v Brně, kam se obrátila poté,

Společnost Kapsch získala ve vlekoucí se tahanici kolem mýtného systému body u Krajského soudu v Brně, kam se obrátila poté, co neuspěla u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Podle soudu musí antimonopolní úřad pokračovat v přezkumu státní mýtné zakázky, neplatí tak loňské odmítnutí všech námitek Kapsche ze strany úřadu. Firma mluví o zvratu v celé kauze a nevylučuje, že vyústěním může být zrušení smlouvy mezi ministerstvem dopravy a konkurenčním konsorciem CzechToll/SkyToll.

„Soud konstatoval, že mýtná smlouva mezi MD a vítězným konsorciem byla uzavřena protiprávně, v rozporu s platným předběžným opatřením. Antimonopolní úřad rovněž nesprávně zastavil správní řízení, aniž by se vypořádal s námitkami společnosti Kapsch proti mýtnému tendru. Právníci intenzivně analyzují celý rozsudek a jeho praktické dopady, jednou z možností samozřejmě může být i zneplatnění mýtné smlouvy,“ uvedl mluvčí Kapsche David Šimoník.

Ministerstvo (předchozí ministr Dan Ťok) smlouvu na dodávku a desetiletý provoz systému elektronického mýta uzavřelo s  novým provozovatelem loni 20. září. Dosavadní provozovatel Kapsch podpis smlouvy u antimonopolního úřadu rozporoval s argumentem, že stále platilo předběžné opatření zakazující ministerstvu kontrakt podepsat. Kapsch proto požadoval zneplatnění smlouvy, ale neuspěl.

Historie kauzy je dlouhá. Antimonopolní úřad zahájil ve věci mýta první správní řízení předloni v říjnu z moci úřední, postupně se pak rozběhla další čtyři řízení na popud Kapsche. Před rokem a půl v prvním řízení vydal ÚOHS zákaz podpisu smlouvy, pro zjednodušení následně všechna řízení spojil do jednoho.

Loni 20. září vydal úřad v rámci tohoto společného správního řízení prvostupňové rozhodnutí, kterým zastavil správní řízení v části, jež byla původně vedena s ministerstvem z moci úřední. V dalších výrocích pak zastavil správní řízení či zamítl návrhy Kapsche.

Ministerstvo si to vyložilo tak, že ve své části sloučeného řízení je jediným účastníkem, vzdalo se práva na odvolání a ještě ten den podepsalo smlouvu s CzechToll/SkyToll. Kapsch naopak namítal, že je účastníkem řízení, má právo na odvolání a zákaz podpisu smlouvy platí. Nyní s touto tezí boduje u soudu.

Podle nového ministra dopravy Vladimíra Kremlíka ale příprava nového mýtného systému na spuštění pokračuje. „Včera jsme obdrželi rozhodnutí Krajského soudu v Brně, podle kterého není přezkum mýtného tendru u antimonopolního úřadu ještě ukončen. Mojí prioritou i nadále je bezproblémový výběr elektronického mýta od roku 2020. Příprava mýtného systému s novým dodavatelem pokračuje. Uložil jsem bezodkladné vyhodnocení předmětného rozsudku a využití všech právních kroků k ochraně ekonomických a majetkových zájmů České republiky,“ sdělil dnes Kremlík.

Tagy kapsch Ministerstvo dopravy mýto soud ÚOHS
2 komentáře