Velká letecká fúze. Majitel Iberie kupuje Air Europa za miliardu eur

Air Europa má ve flotile také 5 Boeingů 787-8. Foto: Air EuropaAir Europa má ve flotile také 5 Boeingů 787-8. Foto: Air Europa

V evropském letectví dochází k jednomu z největších spojení za poslední roky. Společnost International Airlines Group (IAG), pod kterou patří

V evropském letectví dochází k jednomu z největších spojení za poslední roky. Společnost International Airlines Group (IAG), pod kterou patří například British Airways či Iberia, kupuje třetího největšího španělského dopravce, společnost Air Europa. Na koupi se dohodla se společností Globalia, která Air Europa vlastní.

Firma tím chce posílit své postavení ve Španělsku a z Madridu vytvořit jeden z hlavních leteckých hubů v Evropě.

IAG za leteckou společnost s 12 miliony cestujících a 45 letadly zaplatí celkem miliardu eur, transakci chce dokončit do konce poloviny příštího roku. IAG to oznámila v tiskové zprávě.

Koupí Air Europa získáme nového nákladově efektivního dopravce do celé skupiny IAG, který nám umožní vytvořit z Madridu jedno z hlavních evropských letišť a pomoci dosáhnout vedoucího podílu na letech z Evropy do Latinské Ameriky,“ uvedl šéf IAG Willie Walsh.

Air Europa má hlavní základny v Madridu a Barceloně, IAG po tomto kroku získá výraznou většinou na španělském trhu, kde má již aerolinky Iberia a Vueling.

V případě IAG se mluvilo dlouhodobě o zájmu koupit Norwegian Air Shuttle, jedna z největších leteckých skupin na světě ale nakonec svůj zájem stáhla.

Air Europa zůstaly dosud mimo velké letecké skupiny, firma létá kromě evropských letů do severní Afriky, Jižní Ameriky, Karibiku a USA. Loni firma vydělala 100 milionů eur, IAG tak kupuje dopravce za poměrně vysoký násobek zisku. IAG zatím plánuje značku Air Europa zachovat, chce ale síť propojit s dalšími aerolinkami ve skupině. Air Europa má ve flotile letadla Boeing 787, Airbus A330, Boeing 737-800 a Embraer E195.

Transakce je zajímavá i z jiného pohledu: Air Europa je součástí aliance SkyTeam, zatímco ostatní aerolinky IAG patří do aliance Oneworld. Zda v této oblasti dojde k přesunu nebo zůstane španělský dopravce ve SkyTeam není dosud jasné.

Tagy Air Europa IAG International Airlines Group
11 komentářů