Velká kontrolní akce v Ostravě: Každý dvacátý cestující byl vyloučen z přepravy

Asistenti přepravy v ostravské MHD. Pramen: DPOAsistenti přepravy v ostravské MHD. Pramen: DPO

Kontroly ukázaly, že v okrajových částech města byla platební morálka lepší než v centru.

V ostravské MHD skončil týdenní kontrolní maraton zaměřený na dodržování přepravních podmínek. Z přepravy bylo vyloučeno 1687 cestujících bez jízdenky, což je zhruba každý dvacátý zkontrolovaný cestující. Kontrolou prošlo 933 spojů.

Celkem bylo do akce zapojeno 13 kontrolních týmů, kterým asistovala městská policie. „Tentokrát v rámci kontrolního týdne asistenti častěji zavítali i do okrajových míst Ostravy. Nejvíce cestujících vyloučili na linkách 49, 109 a 103, nejméně pak na lince 38. Data ukázala, že v okrajových částech města byla platební morálka lepší než v samotném středu města,“ uvedl šéf Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

Podobně rozsáhlou akci pořádal DPO naposledy loni na podzim. Celkem má DPO 90 zaměstnanců přepravní kontroly. Polovinu tvoří revizoři a polovinu asistenti přepravy. Takzvaní asistenti přepravy jsou ostravskou specialitou, DPO je zavedl před šesti lety a v komunikaci je rozlišuje od revizorů. Asistenti mají mimo jiné informovat a pomáhat cestujícím.

„Bezpečnost cestujících je pro nás priorita, v tomto směru se zaměříme i na další zdokonalování. Akci rozhodně ještě zopakujeme,“ doplnil radní města pro dopravu Lukáš Semerák.

Tagy cestující bez platného dokladu DPO revizoři
31 komentářů