Nextbike letos v Česku expandoval už do 23 měst, lákají ho menší

Elektrokola NextBike v Berouně. Foto: Nadace TipsportElektrokola NextBike v Berouně. Foto: Nadace Tipsport

Provozovatel systému sdílených kol vyrostl za rok o 170 %, lidé s jeho koly uskuteční 10 tisíc jízd denně.

Společnost Nextbike Czech Republic letos výrazně rozšířila svůj byznys. Firma vzniklá před 3 lety působí se svými koly již ve 23 městech, ve kterých nabízí už 5200 kol a elektrokol. Růst očekává i příští rok.

„Chceme více expandovat do menších měst, kde sdílená kola dávají smysl. Jsou ideální na propojení okrajových částí s centry měst, jde o prodloužení MHD zejména v době, kdy nejezdí,“ říká Tomáš Karpov z Nextbike.

Nextbike působí v Česku pod licencí stejnojmenné německé firmy, používá kola vyráběná v Česku ve svém závodě v Hořicích. Oproti létu roku 2020 narostl počet měst s flotilou kol Nextbike o 170 % a dál se zvyšuje. Letos kola k dispozici ve městech s celkem 4 miliony obyvateli. Největšími městy jsou pro Nextbike podle počtu výpůjček Ostrava a Praha. Nově je letos flotila sdílených kol ve Frýdku-Místku, Krnově, Mnichově Hradišti, Uherském Hradišti, Zlíně, Písku, Rychnově nad Kněžnou, Bakově nad Jizerou a ve Zdicích. Denně se v Česku na kolech Nextbike uskuteční 10 tisíc jízd.

Nová osmirychlostní kola

Podle Karpova se postupně mění vnímání bikesharingu v Česku. „Vadí nám, že jsme občas házeni do jednoho pytle s koloběžkami. Ale starostové i zastupitelé vidí naštěstí i pozitivní reference, co bikesharing přináší,“ dodal. Výjimečná situace způsobená pandemií přivedla ke sdíleným kolům desetitisíce tisíce nových uživatelů napříč republikou, projížďka na čerstvém vzduchu se stala vítaným doplňkem denního programu. Na vzestupu je bikesharing ve městech všech velikostí po celém světě.

„Lidé si více váží svého času, vědí, že na kole mohou být v cíli často rychleji a spolehlivěji, protože je nebrzdí ucpané ulice. Také si v době pandemie začali více uvědomovat, jak je fajn spojit cestu za povinnostmi s lehkým pohybem, že se tím udržují fit, spojují příjemné s užitečným. Často signalizují, kde by si ve městech přáli ještě lepší infrastrukturu, ať už stezky nebo stojany na parkování kol. To je pro radnice cenná zpětná vazba, se kterou potom dál chytře pracují,“ říká Karpov.

Nextbike letos nasadil nová osmirychlostní jízdní kola pro komfortnější jízdu, v první vlně celkem 1500.

Tagy nextbike
13 komentářů