Vedení ČSA začalo s odboráři jednat o propouštění, ve hře je konec až 60 % lidí

Airbus A319 OK-REQ Českých aerolinií. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comAirbus A319 OK-REQ Českých aerolinií. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

České aerolinie čeká s největší pravděpodobností velké propouštění zaměstnanců. První výpovědi má dopravce ze skupiny Smartwings rozdat příští týden, hlavní

České aerolinie čeká s největší pravděpodobností velké propouštění zaměstnanců. První výpovědi má dopravce ze skupiny Smartwings rozdat příští týden, hlavní vlna přijde v červenci a v srpnu.

Vyplývá to z dopisů, které rozeslaly odborové organizace v ČSA svým členům. Mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková potvrdila, že jednání probíhají. „První jednání proběhla, zatím čekáme na další informace. Bylo nám sděleno, že firma bude potřebovat podstatně méně lidí,“ řekla Tereza Löffelmanová, předsedkyně Odborové organizace posádek letadel.

Redakce Zdopravy.cz má k dispozici dopisy členům dvou odborových organizací, které se prakticky informačně shodují. Vedení firmy odborářům oznámilo, že upouští od chystaného rozšiřování flotily ČSA a nejméně do konce příštího roku bude mít dopravce jen pět letadel. Konkrétně půjde o dvě ATR 72, dva Airbusy A319 a jeden Boeing 737. ATR72 má ve flotile skončit na podzim 2022. „Rozhodnutí akcionáře považujeme za likvidaci ČSA,“ uvedli odboráři v dopise.

ČSA má podle dopisů odborářů v pondělí propustit prvních třiceti lidí, další vlna přijde až v červenci z důvodu naplnění maximálního limitu pro podmínky takzvaného hromadného propouštění. Odboráři v dopise zaměstnancům uvedli, že s návrhy nesouhlasí a navrhují například možnost dlouhodobého neplaceného volna.

Dopravce zatím zaměstnává zhruba 150 pilotů a 200 palubních průvodčích. Podle nového plánu má zůstat celkem 75 stevardů a letušek a 56 pilotů. Firma už dříve výrazně snížila stavy kvůli pandemii koronaviru mzdy.

Skupina Smartwings dál jedná o státní pomoci. Její podmínkou je ale i nepropouštění zaměstnanců. K redukci počtu personálu přistupují všechny aerolinky po celém světě včetně těch, které již státní podporu získaly.

Snímek zveřejněný včera na Twitteru zachytil Jiřího Šimáněho, jak dorazil na jednání na Hrad. Zda za prezidentem či někým jiným redakce zjišťuje u mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Tagy České aerolinie ČSA smartwings Smartwings Group Top
234 komentářů