ČSA sníží zaměstnancům mzdy až o 60 %, zatím nepropouští

První Boeing 737-800 v barvách ČSA registrace OK-TST. Foto: Marek HorákPrvní Boeing 737-800 v barvách ČSA registrace OK-TST. Foto: Marek Horák

Piloty a palubní průvodčí Českých aerolinií čeká od zítřejšího dne práce za podstatně nižší mzdu než dosud. Společnost patřící do

Piloty a palubní průvodčí Českých aerolinií čeká od zítřejšího dne práce za podstatně nižší mzdu než dosud. Společnost patřící do skupiny Smartwings Group zaměstnancům předala nové mzdové výměry, které v případě pilotů znamenají pokles základní mzdy o 60 %, u palubních průvodčích pak zhruba o 40 %.

Deník Zdopravy.cz má nové mzdové výměry k dispozici, snižování mezd potvrdilo několik zaměstnanců i předsedkyně Odborové organizace posádek letadel (OOPL) Tereza Löffelmanová.  „Smartwings Group postupuje stejně jako ostatní letecké společnosti například Lufthansa, British Airways, SAS či  easyJet a činí veškerá možná opatření, abychom v době, kdy se příjmy společnosti propadly na minimum, co nejvíce snížili náklady a udrželi co největší zaměstnanost,“ řekla mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková.

„Považujeme to za nehoráznost. Kromě tohoto opatření po nás chtějí, abychom od července souhlasili s dalším snížením na 60 % již sníženého platu. Nenazýváme to už ani mzdou,“ uvedla Löffelmanová.

Podle mzdového výměru například bude pobírat kapitán turbovrtulového letadla od května 29 563 – 34 731 Kč podle délky praxe, u proudového mezi 35 948 – 43 201 Kč.

Nový mzdový výměr pilotů ČSA

Nový mzdový výměr pilotů ČSA

Letecké společnosti po celém světě už přistoupily k masivnímu propouštění, například British Airways tento týden oznámily konec až 12 tisíc zaměstnanců. Skupina Smartwings zatím hromadné propouštění oficiálně nenahlásila. Výrazné snížení mezd ale firmě současně umožní v případě propouštění platit méně za odstupné.

ČSA zaměstnávají zhruba 250 lidí na pozici palubních průvodčích a kolem 150 pilotů.

Tagy České aerolinie ČSA Top
185 komentářů