Ve všech pražských tramvajích jde koupit lístky kartou, DPP chystá automaty do autobusů

Automat pro bezkontaktní platbu. Autor: MastercardAutomat pro bezkontaktní platbu. Autor: Mastercard

Dopravní podnik hl. města Prahy (DPP) od dnešního dne nabízí cestujícím možnost koupit si jízdenku ve všech tramvajích až přímo

Dopravní podnik hl. města Prahy (DPP) od dnešního dne nabízí cestujícím možnost koupit si jízdenku ve všech tramvajích až přímo ve voze pomocí bezkontaktní platební karty.  Služba, která je v řadě měst už běžná několik let, se má rozšířit i do všech autobusů, automatů na kartu přibude výrazně i v metru.

DPP dnes slavnostně ukončil projekt instalace automatů do tramvají. Instalaci měla na starost společnost Bankovní informační technologie patřící do skupiny ČSOB. Z každé transakce bude mít provizi 1,99 %. Automat je umístěn vždy u prostředních dveří, u tramvají 14T jsou terminály dva.

DPP testoval provoz bezkontaktních terminálů na linkách 18,22 a v Zoo. „Chceme směřovat DPP ke smart společnosti a přispívat k naplnění cíle Prahy jako smart city. V metru každý týden instalujeme v průměru 4 platební terminály pro bezkontaktní nákup jízdenek,“ řekl generální ředitel Petr Witowski.

Bezkontaktní platby čekají ještě větší rozšíření: DPP chce letos vypsat také soutěž na stejná zařízení ve všech autobusech. „Během příštího roku by měl být bezkontaktní nákup jízdenek kartou k dispozici ve všech dopravních prostředcích pražské MHD,“ dodal Witowski.

Cestující si po platbě v tramvaji už lístek nemusí označit, naopak po nákupu v automatu ve vestibulu metra ano.

Tagy bezkontaktní platby v MHD Dopravní podnik hl. města Prahy dpp
68 komentářů