Ve Velké Británii kolabuje část železniční dopravy. Kvůli mimořádné kontrole jednotek od Hitachi

Nová jednotka Hitachi Azuma na nádraží Kings Cross v Londýně. Foto: LNERNová jednotka Hitachi Azuma na nádraží Kings Cross v Londýně. Foto: LNER

Dopravci odřekli stovky spojů kvůli mimořádné kontrole podvozků.

Dálková železniční doprava ve Velké Británii zažívá tento víkend rozsáhlé rušení spojů. Důvodem je mimořádná kontrola jednotek od společnosti Hitachi. U některých se objevily drobné praskliny na podvozku. Dopravci je proto z opatrnosti stáhli z provozu a každý vůz kontrolují.

Dopravci na svých stránkách doporučují lidem, aby vůbec necestovali. Omezení se týká hlavně spojů společností LNER a GWR, které zrušily prakticky všechny vlaky plánované na dnešní den. Během dne řadu spojů odřekly také Hull Trains a Transpennine Express, ty ale nasadily včas jiné soupravy.

Podle Hitachi se problém týká jednotek řady Class 800, které jezdí u některých dopravců pod názvem Azuma. „Bezpečnost železnice je hlavní prioritou, a proto musí tyto jednotky projít kontrolou před tím, než se opět vrátí na trať,“ řekl železniční ministr Chris Heaton-Harris. Ve Velké Británii očekávají, že výpadky potrvají několik dní.

Nejvíce postiženým dopravcem je Great Western Railway (GWR), který jich má ve flotile celkem 57. Jde o vlaky vyrobené v letech 2014–2018. Jde o hybridní jednotky, které kombinují pohon na elektřinu a naftu, dosahují rychlosti až 225 kilometrů za hodinu. Stejné vlaky měly velké problémy při zahájení provozu v roce 2017, kdy řada vlaků uvízla kvůli závadám na trati. Celkem bylo vyrobeno 93 těchto jednotek.

Tagy Azuma Class 800 GWR Hitachi Rail LNER Velká Británie
33 komentářů