Vázaná, Flexi základní nebo výhodná. České dráhy přejmenují jízdenky

Pokladna Českých drah. Foto: České dráhyPokladna Českých drah. Foto: České dráhy

České dráhy se chystají v příštím roce představit nové typy jízdenek, které mají umožnit levnější cestování než za základní kilometrický

České dráhy se chystají v příštím roce představit nové typy jízdenek, které mají umožnit levnější cestování než za základní kilometrický tarif.

Vyplývá to z nové podoby tarifu TR10, který zveřejnilo ministerstvo dopravy v přepravním a tarifním věstníku

Podle tarifu, který začne platit 9. prosince, se v nabídce Českých drah objeví tři nové názvy jízdenek. Flexi základní, Flexi výhodná a Vázaná. Označení Flexi základní jízdenka má být nově na jízdních dokladech se základním a zvláštním jízdným.

Dalším typem bude Flexi zvýhodněná jízdenka. Tu České dráhy zavádí podle slov v tarifu za „účelem obchodní podpory cestování vlaky ČD na vybraných tratích a ve druhé vozové třídě.“ Dostupná má být na pokladnách i e-shopu nebo u průvodčího, nebude ale automaticky dostupná neomezeně, vždy určitý kontingent. Aktuální cena jízdného a jeho aktuální dostupnost budou známé pouze v okamžiku nákupu. Jízdenka bude platit ve všech vlacích na dané trase.

Novou kategorií jsou Vázané jízdenky, které půjde koupit nejprve jen v e-shopu, později i u pokladen. Budou vázané na konkrétní vlak v celé nebo části trasy, který je uvedený na zakoupené jízdence jako „povinný vlak“. Půjde ji kombinovat s doplatkem do 1. třídy. Také u Vázané jízdenky bude počet míst nabízených k prodeji omezen.

Podmínky jízdenek připomínají především současnou nabídku Akčních jízdenek a Superakčních jízdenek. Akční jízdenky mají podle aktuálního znění tarifu skončit dnem vyhlášení.

České dráhy zatím nechtějí o novinkách mluvit. „V tarifu jsou zapracované pro možné uvedení nových nabídek jízdného v roce 2019 ode dne vyhlášení. K 9. prosinci tyto nabídky nebudou aktivovány. O uvedení na trh a přesných podmínkách, jak tyto jízdenky fungují a pro jaké relace budou nabízeny, budeme informovat ke dni vyhlášení, proto aktuálně nebudeme poskytovat další podrobnosti o těchto jízdenkách,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Naposledy změnily České dráhy názvy a podmínky prodeje jízdenek  letos v září, kdy skončila například Včasná jízdenka 

V tarifu jinak nejsou další zásadní změny. Už dříve ČD oznámily přejmenování slevy na vybrané lokálky na ČD Region. Nově nebude platit sleva na Jízdenku na léto pro majitele ISIC, nově mohou jet levněji s touto jízdenkou učitelé držící kartu ITIC.

Tagy České dráhy Vázaná jízdenka
46 komentářů