Valašské Meziříčí se vrací k MHD zdarma, TQM představil nové autobusy

Nové autobusy pro MHD ve Valašském Meziříčí. Foto: TQM - HoldingNové autobusy pro MHD ve Valašském Meziříčí. Foto: TQM - Holding

Bezplatné jízdné se vrací po třech letech.

Společnost TQM – holding představila, s jakými autobusy vyjede od příští neděle do městské hromadné dopravy ve Valašském Meziříčí. Přebírá zde provoz po společnosti Z-Group Bus, město za deset let zaplatí 212,75 milionu korun.

Základem flotily bude devět autobusů Iveco Urbanway s pohohem na zemní plyn. Doplní je jeden minibus BMC Neocity, také na plyn. Urbanway má kapacitu 25 sedících cestujících, BMC Neocity 18. Ten bude jezdit po nově vytvořené okružní lince 10.

Část vozového parku už je připravena k provozu. Vizuální podoba vychází z městského design manuálu, takže budou snadno rozlišitelné od běžných autobusů. Všechny vozy jsou navíc ekologické, protože budou jezdit na stlačený zemní plyn – CNG a cestujícím nabídnou standard 21. století. Jsou plně klimatizované, nízkopodlažní a bezbariérové,“ řekla místostarostka Yvona Wojaczková.

Všechny autobusy jsou vybaveny vnějšími elektronickými informačními panely, zařízením pro snížení nástupní hrany při nástupu cestujícího s invalidním vozíkem nebo kočárkem. Jejich součástí je i výbava pro cestující se smyslovým postižením zraku. Součástí nových vozů MHD jsou sčítací rámy u dveří, teplotní čidla monitorující požadovanou teplotu v autobusu během celého roku, kamerový systémem se záznamem, LCD panely nebo GPS monitoring.

Další zakázka pro TQM v regionu

„Vzhledem k situaci, která panovala a panuje na dodavatelských trzích, zejména v automobilovém průmyslu, jsme moc rádi, že se nám podařilo zajistit dodávku nových autobusů pro provoz MHD v požadované kvalitě a se všemi potřebnými technologiemi. Tyto technologie nám umožní lépe řídit, monitorovat a posléze i vyhodnocovat efektivitu a komfort provozu všech vozidel,“ uvedl Stanislav Brožek, ředitel osobní autobusové dopravy TQM – holding,

Město přechází opět na dopravu zdarma, která skončila na podzim 2019. „Před ukončením provozu MHD zdarma jsme za rok převezli bezmála milion cestujících, což byl nárůst o 60 procent proti běžnému placenému provozu. Tato služba občanům má proto rozhodně smysl a věřím, že bude mít i do budoucna pozitivní vliv na pokles dopravy při jízdách po Valašském Meziříčí,“ řekl starosta Robert Stržínek.

Pro TQM jde o další expanzi do regionu. Od začátku roku 2021 zajišťuje TQM pravidelnou příměstskou autobusovou dopravu pro oblast měst Rožnov pod Radhoštěm a Valašské Meziříčí. Celkem se jedná o 19 pravidelných linek, které jsou součástí Integrované dopravy Zlínského kraje.

Nové autobusy pro MHD ve Valašském Meziříčí. Foto: TQM - HoldingNové autobusy pro MHD ve Valašském Meziříčí. Foto: TQM - HoldingNové autobusy pro MHD ve Valašském Meziříčí. Foto: TQM - HoldingNové autobusy pro MHD ve Valašském Meziříčí. Foto: TQM - HoldingNové autobusy pro MHD ve Valašském Meziříčí. Foto: TQM - HoldingNové autobusy pro MHD ve Valašském Meziříčí. Foto: TQM - Holding
Tagy MHD Valašské Meziříčí TQM - Holding Valašské Meziříčí
17 komentářů