Valašské Meziříčí se s novým dopravcem vrátí k bezplatné MHD

Barevné schéma vozidel pro MHD ve Valašském Meziříčí.Barevné schéma vozidel pro MHD ve Valašském Meziříčí.

Autobusy budou v barvách podle nového design manuálu města.

Výměna dopravce na linkách městské hromadné dopravy ve Valašském Meziříčí a okolních obcích přinese i návrat bezplatné autobusové dopravy.

Před tím, než jsme byli kvůli evropské legislativě nuceni MHD v listopadu 2019 částečně zpoplatnit, přepravily autobusy za rok zdarma bezmála milion cestujících. Je to pro nás jasný signál, že tento systém má smysl. Zároveň věříme, že přispěje i ke snížení dopravní zátěže, zejména při cestách po městě,“ řekl starosta Robert Stržínek (ANO 2011).

V Česku je MHD zdarma aktuálně například v Lovosicích nebo Frýdku-Místku. I když města na provoz MHD silně doplácejí a pokrývají více než polovinu nákladů na provoz, argumentem proti MHD zdarma jsou především obavy z vandalismu.

Dopravu zajistí deset autobusů, všechny na plyn

Zakázku na desetiletý provoz získala společnost TQM-Holding. Hodnota smlouvy je 212 milionů korun, roční rozsah je 371 tisíc kilometrů. TQM nahradí na linkách MHD Z Group Bus (dříve ČSAD Vsetín). Pro TQM jde o další velkou zakázku ve Zlínském kraji: už loni dopravce získal ve sdružení s Transdevem smlouvy na regionální autobusové linky na Vsetínsku a Valašskomeziříčsku. Nový dopravce začne MHD zajišťovat od 12. června 2022. Ve Valašském Meziříčí je celkem sedm linek MHD.

TQM nasadí ve Valašském Meziříčí flotilu, kterou bude tvořit devět standardních třídveřových autobusů a jeden speciální minibus určený pro nově vytvořenou okružní linku č. 10. Ta by se měla časem rozšířit také do dalších ulic města. Vizuální podoba exteriéru a interiéru autobusů bude vycházet z design manuálu města, autobusy budou vybaveny také elektronickými informačními panely.

Všechny vozy budou plně klimatizované, nízkopodlažní, bezbariérové a ekologické – jejich pohon bude na CNG. Rovněž bude zřízena speciální webová stránka a aplikace. Zde cestující získají aktuální informace o MHD, vyhledají si požadovaný spoj v jízdních řádech či se dozví o plánovaných výlukách,“ vysvětlil Stanislav Brožek, ředitel osobní autobusové dopravy TQM.

Tagy bezplatná MHD MHD Valašské Meziříčí MHD zdarma TQM - Holding Valašské Meziříčí
11 komentářů