Valašská trať na Slovensko bude osm týdnů bez vlaků, Správa železnic musí opravit svah

Poškozená trať u Valašské Polanky. Foto: Správa železnicPoškozená trať u Valašské Polanky. Foto: Správa železnic

Od počátku týdne je omezen provoz na trati na jednu kolej.

(aktualizováno 15:01) Na mezinárodní železniční trati 280 nepojedou od soboty 15. ledna v úseku mezi Valašskou Polankou a Horní Lidčí na Vsetínsku vlaky. Omezení způsobené opravou nestabilního svahu potrvá osm týdnů. Pro cestující budou připraveny náhradní autobusy, řekla ČTK mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Od úterý projíždějí úsekem vlaky přepravující cestující omezenou rychlostí pouze po jedné ze dvou kolejí, nákladní vlaky musejí jezdit jinudy.

V sobotu v úseku Valašská Polanka – Horní Lideč začne výluka obou kolejí. Potrvá osm týdnů. „Během této doby dojde k nutné sanaci svahu, a to tak, aby úsekem mohly po opravě projíždět vlaky osobní i nákladní dopravy. Po dobu výluky bude v úseku zavedena náhradní autobusová doprava,“ uvedla Friebová. Nákladní vlaky budou podle ní nadále využívat objízdnou trasu.

Dvoukolejná mezistátní elektrizovaná železniční trať označená na českém území číslem 280 spojuje stanici Hranice na Moravě na Přerovsku se slovenským Púchovem. Provoz mezi Valašskou Polankou a Horní Lidčí omezila Správa železnic z bezpečnostních důvodů. V úseku dlouhém zhruba 50 metrů totiž pracovníci zjistili nestabilitu svahu pod železniční tratí.

Do Žiliny raději přes Ostravu

České dráhy odpoledne oznámily, jaká opatření kvůli výluce provedou. Vlaky EC 121, 123, 125, 127, 129 a EC 221 (Praha – Vsetín – Púchov / Žilina) v úseku Vsetín – Púchov povede náhradní autobusovou dopravou. Autobusy budou v tomto úseku jezdit podle výlukového jízdního řádu. „Cestujícím, kteří jedou do Žiliny a dále na východní Slovensko, doporučujeme místo cesty přes Púchov využít dálkové vlaky jedoucí přes Ostravu a Čadcu. Vyhnou se tak případným komplikacím při přestupu na / z autobusu nebo případnému zmeškání přípojů,“ uvedl Lukáš Kubát z tiskového oddělení Českých drah.

Náhradní autobusová doprava bude zavedena také u vlaků v opačném směru. Vlaky EC 220, 128, 126, 124, 122, 120 budou nahrazené autobusy v úseku Púchov – Vsetín a pojedou podle výlukového jízdního řádu. S výjimkou EC 120 budou za každý z těchto spojů vypravené dva spoje náhradní autobusové dopravy. První bude odjíždět ze stanice Púchov o cca 30 minut dříve, než je pravidelný odjezd vlaku, a ve stanici Vsetín na něj bude navazovat vlak dále směrem do Olomouce a Prahy. Druhý autobusový spoj bude odjíždět ze stanice Púchov v čase pravidelného odjezdu, ale ve stanici Vsetín u něj nebude (s výjimkou vlaku EC 120) zajištěn přestup na vlak směr Praha. Cestující ze Slovenska, kteří jedou vlaky EC do stanic mezi Vsetínem a Prahou, tak musí počítat s odjezdem o cca 30 minut dříve. První vlak, který bude v sobotu 15. ledna v tomto směru nahrazen autobusy, bude spoj EC 128 (EC 220 ještě pojede v celé své trase, v postiženém úseku bude nahrazen autobusy až od 16. ledna).

V souvislosti s touto mimořádností zavedou České dráhy dočasné tarifní opatření. Mezinárodní jízdenky vydané přes pohraniční bod Horní Lideč Gr. budou cestující moci bez formalit využít i po trase přes hraniční přechod Čadca Gr. Včasné jízdenky Evropa a jízdenky Europa Expres, původně zakoupené pro vlaky směrované přes Horní Lideč, budou cestující moci použít bez ohledu na tzv. povinný vlak i po trase přes Čadcu, a to v celé trase Praha – Púchov / Žilina (do vlaku SC Pendolino je potřeba dokoupit povinnou místenku). Toto opatření se týká jízdenek vydaných jak v předprodeji, tak během konání výluky.

ČTK

Tagy Správa železnic trať 280 Hranice na Moravě - Horní Lideč
84 komentářů