Obrazem: V Zubrnicích se po 12 letech sjedou staré drezíny, i ty filmové

Drezína, snímek ze setkání v roce 2006. Pramen: Zubrnická museální železniceDrezína, snímek ze setkání v roce 2006. Pramen: Zubrnická museální železnice

Na nádraží do severočeských Zubrnic se po 12 letech o víkendu opět sjedou historické drezíny. Setkání vozíků pořádá občanské sdružení

Na nádraží do severočeských Zubrnic se po 12 letech o víkendu opět sjedou historické drezíny. Setkání vozíků pořádá občanské sdružení Zubrnická museální železnice. „K vidění bude kolem dvaceti vozidel, od těch nejstarších na ruční a nožní pohon až po ty novější motorové,“ sdělil zástupce sdružení Radek Kubala.

Lákadlem má být například drezína z filmu Ostře sledované vlaky nebo šlapací kolo z filmu Páni kluci. Na něm by měl přijet Michael Dymek, který ve filmu ztvárnil hlavní postavu Tomáše. Film se natáčel právě na této trati v městečku Levín, úsek tratě do Levína byl ale zrušen už koncem 70. let. Zubrnická museální železnice nyní usiluje o obnovu tratě alespoň ze Zubrnic do Lovečkovic.

Drezína, snímek ze setkání v roce 2006.
Pramen: Zubrnická museální železniceDrezína, snímek ze setkání v roce 2006.
Pramen: Zubrnická museální železniceDrezína, snímek ze setkání v roce 2006.
Pramen: Zubrnická museální železniceDrezína, snímek ze setkání v roce 2006.
Pramen: Zubrnická museální železniceDrezína Varšava.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářDrezína, Domašín.
Autor: Zdopravy.czDrezíny, Domašín.
Autor: Zdopravy.czDrezíny, Domašín.
Autor: Zdopravy.czMotorový vůz M131.0 na trati mezi Velkým Březnem a Zubrnicemi. Foto: Zubrnická museální železniceHurvínek.
Autor: Zubrnická museální dráha

Součástí sjezdu drezín budou po oba víkendové dny tři komentované přehlídky. Organizátoři se přitom musejí poprvé vypořádat s pravidelným nostalgickým provozem, který na trati od roku 2016 na letní víkendy objednává Ústecký kraj. „Vyzkoušíme si to poprvé při pravidelné dopravě. Už nyní to ale vypadá, že bychom v tom mohli pokračovat i v dalších letech a program ještě zpestřit,“ doplnil Kubala. Přehlídky drezín se uskuteční v 11, 13 a 15 hodin, vždy po odjezdu pravidelného historického vlaku.

Nostalgický provoz Zubrnického motoráčku je z hlediska zájmu cestujících nejúspěšnější ze všech pěti severočeských lokálek, na kterých se kraj odhodlal objednat turistické vlaky.

Tagy drezíny Zubrnice
1 komentář