„V zájmu přebíhačů a opilců.“ SŽ odstranila pryžové bodliny v Řeporyjích, místo ochrany byly rizikem

Anti-trespass panely v Řeporyjích. Foto: Pavel NovotnýAnti-trespass panely v Řeporyjích. Foto: Pavel Novotný

Demontáž anti-trespass panelů inicioval starosta Pavel Novotný. Ten přitom proti nelegálnímu přecházení bojuje.

Správa železnic (SŽ) odstranila u nádraží Praha-Řeporyje anti-trespass panely, které měly zabraňovat nebezpečnému nelegálnímu přebíhání kolejiště v okolí železničního přejezdu u stanice.

Informovala o tom pražská městská část Řeporyje v čele s excentrickým starostou Pavlem Novotným. Ten se sledování městských kamer a kritice „přebíhačů“ věnuje dlouhodobě a instalaci pryžových bodlinatých zábran nejprve uvítal. Po několika incidentech s padajícími chodci však uvedl, že svůj účel neplní a naopak představují pro chodce dobíhající vlak riziko.

„Nemohl jsem si dovolit skákající sebevrahy pod okny,“ glosoval Novotný svou výzvu k odstranění panelů na síti X. Dokonce uvedl, že panely odstraní sám se všemi právními důsledky. SŽ však podle starosty zareagovala promptně a „šikany“ již v kolejišti nejsou.

„Zakopávali o to silně podnapilí, byl tu úraz s měsíční hospitalizací, žena vrávorala na chodníku. Na kamerách jsem viděl opakovaně choulostivé situace, pády lidí, co běží, pohledem fixují vlak ve stanici a rozbijí se o to,“ popsal Novotný.

Podle něj jsou anti-trespass bloky více nebezpečné než k užitku. „V nočních hodinách při závadovém chování se mohou tyto pásy stát smrtící pastí, díky které zakopnou ve chvíli, kdy už tak dělají všechno pro to, aby se stalo neštěstí,“ uvedly Řeporyje na svém facebookovém profilu.

Prevence nebezpečného přebíhání podle městské části dlouhodobě nefunguje.

Panely jsou však podle mínění starosty pro tuto lokalitu zcela nevhodné. Mají zamezit přechodu kolejí mimo vyhrazená místa, lidé to však nerespektují a dostávají se do nebezpečných situací zejména v noci, kdy černé pásy nejsou dobře vidět.

Pásy jsou navíc podle Novotného v Česku zatím spíše novinkou a neexistují k nim testy a statistiky.

Bebezpečné přebíhání kolejiště v Řeporyjích. Foto: MČ ŘeporyjeMísto, kde byly anti-trespass panely v Řeporyjích. Foto: Pavel NovotnýAnti-trespass panely v Řeporyjích. Foto: Pavel NovotnýAnti-trespass panely v Řeporyjích. Foto: Pavel NovotnýAnti-trespass panely proti nepovolenému přecházení kolejiště. Foto: SŽ
Tagy Řeporyje Správa železnic treppass
160 komentářů