V USA startují další nové aerolinky. Breeze sází na trasy s malou konkurencí i zrušení letenky zdarma 15 minut před odletem

Embraer E195 v barvách Breeze Airways. Foto: Breeze AirwaysEmbraer E195 v barvách Breeze Airways. Foto: Breeze Airways

Za novým dopravcem stojí David Neeleman, který založil již dvě úspěšné aerolinky.

Necelý měsíc po premiéře nové letecké společnosti Avelo zažijí Spojené státy americké start další nové aerolinky. Ve čtvrtek 27. května poprvé vzlétnou letadla společnosti Breeze Airways. Za sebou mají ostříleného podnikatele v oboru: David Neeleman zakládal úspěšné aerolinky JetBlue nebo brazilskou společnost Azul Linhas Aéreas Brasileiras.

Breeze Airways začaly v týdnu prodávat letenky na první lety, současně představily první destinace, kam budou létat.  Ta ukazuje, že se dopravce zaměří hlavně na trasy mezi menšími letišti, kde dosud není taková konkurence. Začínají začínají s 39 linkami, zaměřují se na čtyři hlavní základny: Tampu, New Orleans, Charleston a Norfolk, celkem bude zatím pokrývat 16 měst.

Síť linek Breeze Airways. Foto: Breeze Airways

Síť linek Breeze Airways. Foto: Breeze Airways

Neeleman startuje svůj nový projekt v době, která bývá považována za jedno z nejhorších období pro letectví. Začínat v krizi ale pro něj není nic nového. JetBlue zahájily provoz 19 měsíců po teroristických útocích v roce 2001, kdy rovněž došlo k velkému propadu poptávky. S pokračující vakcinací se ale zájem po létání v USA vrací k hodnotám před pandemií, Breeze navíc startují před prodlouženým víkendem spojeným se svátkem Memorial day, kdy je tradičně poptávka vyšší.

Dopravce začíná na linkách zatím s pronajatými letadly Embraer E195 od brazilského Azulu (se 118 místy) a letadly Embraer E190 s kapacitou 108 míst pronajatých od Nordic Aviation Capital. Už dříve firma oznámila objednávku 60 nových Airbusů A220-300, první mají dorazit v říjnu.

Breeze Airways začínájí s cenami na 39 dolarech, mimořádně velkorysá je především flexibilita letenek. Cestující mohou zdarma změnit termín letu nebo zrušit letenku 15 minut před odletem. Nedostanou peníze zpět, budou je mít uložené formou kreditu na 24 měsíců. Podobný postup je českým cestujícím dobře znám od většiny tuzemských železničních dopravců.

Tagy Breeze Airways
2 komentáře