V USA po 15 letech vzlétla nová aerolinka. Avelo začíná s lety v Kalifornii

Boeing 737-800 pro Avelo Airlines. Foto: AveloBoeing 737-800 pro Avelo Airlines. Foto: Avelo

Nový dopravce míří hlavně na trh letů mezi menšími letišti.

Na jednom z největších leteckých trhů světa je od dnešního dne nový hráč. První po patnácti letech. Svůj provoz zahájila letecká společnost Avelo Airlines. První let proběhl z kalifornského letiště Burbank na okraji Los Angeles do Santa Rosy, jednoho z hlavních měst vinařské oblasti na západě USA.

Nový dopravce zatím nezačíná s velkou expanzí: má ve flotile celkem tři Boeingy 737-800. Na palubě bude pro tento typ standardních 189 míst, ale ve dvou třídách, nikoliv jen ekonomické. V praxi tak bude 60 míst s větším místem na nohy a 129 sedaček s menším prostorem, než je běžné u jiných dopravců.

Avelo přichází na trh v době, kdy v USA začíná poptávka po cestování opět rychle růst. Postupně plánuje linky z Burbanku do jedenácti destinací, především do jiných měst v Kalifornii, Arizoně a státu Washington. Zatím se zaměřuje na lety z menších letišť. Jde hlavně o letiště, z kterých se stáhli nebo omezili svůj provoz během pandemie větší hráči. Burbank je jedním z nich.

Dopravce míří na zákazníky poměrně agresivní cenovou politikou, letenky začínají na 19 dolarech, vše ostatní je za příplatek.

V USA se chystá start dalších nových aerolinek: v příštích týdnech poprvé vzlétnou Breeze Airways. Za nimi stojí David Neeleman, zakladatel JetBlue. Firma se chce také zaměřit na menší letiště a trhy, které nejsou dosud velkými aerolinkami tolik obsazené.

Tagy Avelo Airlines
4 komentáře