V Řešově začala výstavba hangáru pro údržbu širokotrupých letadel

Vizualizace nového hangáru pro údržbu letadel v Řešově. Zdroj: www.rzeszowairport.plVizualizace nového hangáru pro údržbu letadel v Řešově. Zdroj: www.rzeszowairport.pl

V hangáru za více než miliardu bude místo pro dva širokotrupé stroje současně.

Na letišti v Řešově začala výstavba jedné z nejmodernějších a největších leteckých opraven v Evropě. Práce má na starosti konsorcium společností Polimex Mostostal a Polimex Infrastruktura. Vybrala jej k tomu polská státní firma pro údržbu letadel LOT Aircraft Maintenance Services (LOTAMS). Informaci přinesl Rynek Lotniczy.

Investice v hodnotě více než jedné miliardy korun zahrnuje výstavbu hangáru s užitnou plochou téměř třináct tisíc metrů čtverečních, stojánky i dílenského, technického, sociálního a kancelářského zázemí. Stavba má být hotová do 21 měsíců. V příštích letech by se mohl areál podle dřívějších informací ještě rozšířit.

V hangáru bude místo pro dvě širokotrupá letadla současně. Prostor půjde uzpůsobit i menším strojům. Cílem projektu je vytvořit infrastrukturu, která umožní poskytovat komplexní servis letadlům z celého světa, a to i Boeingům 787 Dreamliner domácí letecké společnosti LOT.

Vzor pro regionální letiště

Letiště Řešov-Jasionka se u veřejnosti proslavilo kvůli své strategické poloze v blízkosti ukrajinských hranic. Slouží totiž jako významný bod pro vojenskou i humanitární pomoc mířící právě do Ruskem napadené země. Na letišti jsou dislokovány zahraniční vojenské jednotky a systémy protivzdušné obrany.

LOTAMS už údržbu na řešovském letišti v menším měřítku poskytuje. Ve městě navíc sídlí například výrobci leteckých motorů Pratt & Whitney Rzeszow či MTU Aero Engines Polska, která vyrábí a opravuje motory a jejich součásti pro nejzastoupenější letadla na trhu. Na jaře si zase americký koncern Boeing pronajal téměř 6 600 metrů čtverečních v řešovské 14patrové budově SkyRes. Firma si tam zřídí svou kancelář. Pro tamní trh jde o dosud největší dokončenou nájemní transakci.

Ostudu nedělá Řešov ani v pasažérské dopravě a nabízených destinacích. Regionální letiště nabízí pravidelná spojení do několika významných evropských metropolí, LOT z něj dokonce létá do New Yorku. Na přímou trasu dopravce nasazuje své Dreamlinery.

Vizualizace nového hangáru pro údržbu letadel v Řešově. Zdroj: www.rzeszowairport.pl

Vizualizace nového hangáru pro údržbu letadel v Řešově.
Zdroj: www.rzeszowairport.pl

Tagy Letiště Řešov LOTAMS Řešov RZE Rzeszów
18 komentářů