V Přerově a Prostějově vymění zastávkové označníky, nově budou digitální

Autobusové stanoviště Přerov. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýAutobusové stanoviště Přerov. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Označníky budou o odjezdech informovat v reálném čase.

Přerovská a prostějovská radnice chystají projekty na nové inteligentní zastávky. V obou městech vymění staré označníky za nové, digitální, zobrazující časy odjezdů a příjezdů jednotlivých spojů v reálném čase.

Město Přerov investuje do inteligentního informačního systému pro cestující asi 17 milionů korun, 85 % nákladů by měly pokrýt dotace. Projekt je součástí plánu udržitelné mobility a dopravní obslužnosti, odstartovat by měl v příštím roce.

Informačním panelem bude v Přerově osazeno 29 zastávek. Primárně půjde o ty nejvíce vytížené, jako jsou například zastávky Velká Dlážka, Palackého, u bazénu nebo v místní části Předmostí.

Prostějov hodlá do inteligentních zastávek investovat 17,5 milionu korun. I zde se počítá s participací Evropské unie. Dotace na nové označníky s LED grafickým informačním panelem má dosáhnout hodnoty asi 11,4 milionu korun.

Podle náměstka primátora Prostějova Jiřího Rozehnala pořídí město 43 nových označníků, z toho 28 na samostatné autobusové zastávky, 12 na autobusové zastávky a nástupiště a tři oboustranné označníky u nemocnice, v ulici Sladkovského u místního nádraží a před vlakovým nádražím. Zastávky budou dobíjeny z rozvodu veřejného osvětlení.

Tagy chytré zastávky MHD označník zastávky Přerov Prostějov zastávky zastávky MHD
3 komentáře