V Polsku hrozí velké omezení letecké dopravy, řídící dávají hromadně výpovědi

Letadla společnosti LOT na letišti ve Varšavě. Foto: LotLetadla společnosti LOT na letišti ve Varšavě. Foto: Lot

Výpověď dala už většina řídících letového provozu ve Varšavě. Letadla nebude mít kdo navigovat.

Polské letecké dopravě hrozí od 1. května výrazné omezení. Důvodem jsou protesty zaměstnanců polského řízení letového provozu Pansa kvůli organizačním změnám a odmítnutí požadavků na zvýšení mezd.

Polské úřady se zjevně začínají připravovat na nejhorší možný scénář. Úřad civilního letectví zveřejnil ve věstníku seznam destinací, kterou budou nadále z Varšavy obsluhovány a budou pro ně zajištěny služby řízení letového provozu. Podle věstníku by byl provoz omezen jen na dobu od 9:30 do 17 hodin. V seznamu jsou hlavní evropská města včetně Prahy a dálkové linky. Ostatní lety budou odbaveny jen v případě, že bude zajištěna dostatečná kapacita řídících.

Důvodem sporu jsou především mzdové požadavky. Podle Asociace polských dispečerů letového provozu se 180 z 206 dispečerů letového provozu pracujících ve Varšavě rozhodlo dát výpověď. Podle vlády požadavky odborů znamenají zvýšení průměrného platu řídících z 33 tisíc zlotých na 80 tisíc zlotých. V ohrožení je především provoz na varšavském letišti. Už během dubna došlo kvůli nedostatku personálu několikrát k velkým zpožděním. Opatření se může týkat nejen letů do Polska a z Polska, ale i letů procházejících polským vzdušným prostorem. Omezení se netýká regionálních letišť u českých hranic.

Polský ministr infrastruktury v pondělí vyzval řídící letového provozu, aby přijali nabídku ohledně mezd a své výpovědi stáhli.

Tagy navigační služby Pansa Polsko
64 komentářů