V Polabí zmizí další přejezd. Soutěž na nadjezd za 200 milionů běží, politici už poklepali

Vedoucí oddělení koncepce a strategie Správy železnic Roman Štěrba držící deštník a kladívko u základního kamene stavby obchvatu Čelákovic. Foto: FB Romana ŠtěrbyVedoucí oddělení koncepce a strategie Správy železnic Roman Štěrba držící deštník a kladívko u základního kamene stavby obchvatu Čelákovic. Foto: FB Romana Štěrby

Nový nadjezd bude součástí obchvatu Čelákovic.

Správa železnic odstraní železniční přejezd na okraji Čelákovic na trati Čelákovice – Neratovice. Jde o přejezd číslo P2725 na současné silnici mezi Zálužím a Čelákovicemi. Nahradí ho silniční nadjezd.

Správa železnic zatím ještě vybírá zhotovitele celé stavby, přesto už předminulý týden oficiálně stavbu zahájila poklepáním na základní kámen. Maximální cenu zakázky stanovila na 203 milionů korun. Teprve v srpnu skončil termín pro podání nabídek, tento týden vypsala soutěž na zhotovitele archeologického průzkumu.

Nový nadjezd bude součástí obchvatu Čelákovic. kde došlo k poklepání na základní kámen bez toho, aniž by byl vybrán zhotovitel. Stavbu silničního obchvatu má město Čelákovice zakotvenu v územním plánu již od prvorepublikových dob. Nová komunikace, která je přeložkou silnice II/245, povede z křižovatky na Záluží, mine vrch Šibeňák, povede přes lokalitu Krátká Linva a těsně za městem se napojí zpět na mochovskou výpadovku. Bude měřit 1,9 km.

Poklepávací mánie. V Čelákovicích zahájili stavbu obchvatu, na který ještě nemají zhotovitele

Správa železnic pak má v lokalitě Záluží v plánu přeložku železnice (Mstětice – Čelákovice) do nové stopy. Místo současné trati by měl vzniknout obchvat Záluží, který bude zároveň propojkou se silnicí II/611.

Nový nadjezd v Mstěticích už je v provozu. Na trati do Lysé tak ubyl další železniční přejezd

Instalace základního kamene přilákala kromě oficiálního ceremoniálu předminulý týden v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou či šéfem Správy železnic Jiřího Svobody i politiky lokálního významu, kteří neodolali se s kamenem vyfotit. Například zastupitel za ANO 2011 Roman Štěrba, který pracuje současně jako vedoucí koncepce a strategie na Správě železnic, zveřejnil snímek, jak rovněž poklepává na základní kámen. Na dotazy týkající se jeho návštěvy kamene v pracovní době ani po týdnu neodpověděl.

Tagy Čelákovice obchvat rušení přejezdů Správa železnic trať 074 Neratovice - Čelákovice
62 komentářů