V Podkrkonoší začala čtyřměsíční výluka kvůli třičtvrtěmiliardové opravě

Stanice Stará Paka. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czStanice Stará Paka. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Součástí akce jsou i úpravy stanice Kunčice nad Labem.

Na čtyři měsíce se zastavil provoz na trati Chlumec nad Cidlinou – Trutnov v úseku mezi Starou Pakou a Martinice v Krkonoších. Důvodem je rozsáhlá oprava trati. Cestující čeká náhrada všech vlaků autobusy.

K zahájení výluky došlo dnes o půlnoci, skončí 14. října. Detailně je provoz náhradní autobusové dopravy popsán na stránkách ČD Mimořádnosti. V některých termínech dojde ještě k dalším změnám kvůli výměně železničních přejezdů a uzavření silnic.

Jde o první část (oficiálně nazvaná 0. etapa) rozsáhlé revitalizace trati mezi Chlumcem nad Cidlinou a Trutnovem. Potrvá až do roku 2028. Kvůli památkové ochraně se akce netýká stanice Martinice v Krkonoších.

Správa železnic znovu řeší revitalizaci trati mezi Chlumcem a Trutnovem, chce ETCS

Zakázku za 712 milionů korun bez DPH získala společnost Chládek a Tintěra, Pardubice. Kromě úseku Stará Paka – Roztoky u Jilemnice dojde k úpravám stanice Kunčice nad Labem.

Od srpna výluka v Kunčicích

V rámci revitalizace trati se zřizuje dálkové ovládání zabezpečovacího zařízení v úseku mezi Starou Pakou a Trutnovem. Traťový úsek Stará Paka – Kunčice nad Labem zároveň projde rekonstrukcí včetně změny konfigurace železničních stanic, rekonstrukce nástupišť, vybudování elektrického ohřevu výhybek a zabezpečení vybraných přejezdů novým zabezpečovacím zařízením,“ dodal mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

V rámci této výluky proběhnou práce na zastávkách Bělá a Tample (modernizace nástupišť, osvětlení), sneseme stávající zabezpečovací zařízení a na zhruba 7,5 km trati se vytrhají koleje. Stavbaři zároveň odtěží štěrkové lože a stabilizovat budou i železniční spodek. Proběhnou práce na odvodnění trati a opravy mostních objektů a propustků. Součástí stavby bude pokládka nových kabelů a také nové zabezpečení dvou přejezdů,“ popsal stavbu Gavenda.

V Kunčicích nad Labem se začnou od 15. července chystat dvě provizorní dvě nástupiště a přístup k nim. Od 5. srpna ve stanici začne výluka části kolejí blíže k nádražní budově a výstavba nového ostrovního nástupiště. Výluka skončí 24. října. Den poté začne další na jeden měsíc, kdy dojde k vyloučení zbývajících staničních kolejí.

Tagy Chládek a Tintěra Pardubice Správa železnic trať 040 Chlumec nad Cidlinou - Trutnov
38 komentářů