dkv-spojujeme

V Opavě se otevírá napojení obchvatu s turbo-okružní křižovatkou

Stavba nové křižovatky v Opavě na silnici I/11. Foto: ŘSDStavba nové křižovatky v Opavě na silnici I/11. Foto: ŘSD

Nová okružní křižovatka má výrazně zvýšit bezpečnost na frekventovaném místě.

Na jihovýchodním okraji Opavy se zítra otevírá nová křižovatka hlavního tahu I/11 se silnicí II/416. Místem při posledním sčítání projelo 18 600 aut denně, nové napojení se začalo stavět loni na podzim.

Nová křižovatka má nahradit dosavadní nevhodné křížení obou silnic a zvýšit tak bezpečnost. Oproti původní trase došlo k jejímu posunu, celkem bylo vybudováno 417 metrů nové silnice a tříramenná turbo-okružní křižovatka. „Nové křížení snižuje riziko ohrožování či omezování řidičů a důležitým přínosem je plynulejší průjezd dopravy bez kolon známých z dřívějších dob,“ uvedl Miroslav Mazal z týmu komunikace ŘSD.

Křižovatka je navržena jako turbo-okružní se spirálovým uspořádáním se dvěma jízdními pruhy, jejímž principem je rozřazení vozidel do jízdních pruhů pro požadovaný směr odbočení před křižovatkou. Křižovatka má vnější poloměr 31 metrů, vnitřní poloměr 9,5 metrů.

Zakázku za 36,8 milionu korun získala společnost Strabag. Průběh výstavby zkomplikovaly vydatné říjnové deště, kvůli nimž došlo k zaplavení staveniště. První polovina nové křižovatky byla zprovozněna letos v dubnu. Detailně je stavba popsána v informačním letáku.

Mapa napojení silnice I/11 a II/416 v Opavě. Foto: ŘSD

Mapa napojení silnice I/11 a II/416 v Opavě. Foto: ŘSD

V Opavě aktuálně probíhá i stavba západní části severního obchvatu, hotová má být v roce 2023.

Tagy I/11 II/416 obchvat Opavy Opava Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Strabag
15 komentářů