dkv-spojujeme

Další část obchvatu Opavy postaví Metrostav, miliardová stavba začne do konce září

Budoucí obchvat Opavy. Foto. ŘSDBudoucí obchvat Opavy. Foto. ŘSD

Pětikilometrová stavba má být hotová v roce 2023. Vyjde levněji, než stát původně plánoval.

Sdružení slovenské firmy Metrostav DS a nově založené společnosti Metrostav Infrastructure získalo zakázku na stavbu další části obchvatu silnice I/11 kolem Opavy.

Vyplývá to z uzavřeného kontraktu v registru smluv. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) počítá se zahájením stavby ještě do konce září, hotovo má být do roku 2023. Hodnota zakázka je 994 milionů korun bez DPH.

Zakázka je zajímavá z více důvodů: jde o jednu z prvních velkých silničních staveb, u kterých se nabídky podávaly až po vypuknutí pandemie koronaviru. Soutěž nakonec stlačila ceny o 16 % proti původnímu rozpočtu, který počítal s částkou 1,194 miliardy korun.

Necelých pět kilometrů dlouhý úsek je dalším pokračováním obchvatu Opavy, jeho východní část byla otevřena loni na podzim. Obchvat vítěz soutěže postaví v šířce 11,5 metru, bude ale pozemkově i stavebně připraven na dvojnásobnou šířku. Kompletní informace o stavbě jsou na stránkách ŘSD.

Trase části severního obchvatu Opavy. Foto: ŘSD

Trase části severního obchvatu Opavy. Foto: ŘSD

Pro Metrostav jde o první velkou zakázku v soutěži, kde se neúčastnil přímo, ale přes svoji dceru. Metrostav Infrastructure je firma založená v roce 2012, která do dubna letošního roku nesla název MVE Štětí. Metrostav je nepravomocně odsouzenou firmou a hrozí mu zákaz účasti ve veřejných zakázkách.

ŘSD v Opavě zasmluvnilo nedávno ještě malý 400 metrů dlouhý úsek napojení části budoucího jižního obchvatu na silnici I/11, tuto zakázku získal Strabag. Dalším pokračováním má být jižní obchvat a dokončení některých jeho částí.

Tagy I/11 metrostav Metrostav DS Metrostav Infrastructure obchvat Opavy Opava Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
3 komentáře