V Nancy vyjedou megatrolejbusy, nahradí tramvaje na pneumatikách

Nový trolejbus LighTram® 25 pro Nancy. Foto: HESS AGNový trolejbus LighTram® 25 pro Nancy. Foto: HESS AG

Postupně do Lotrinska dorazí 25 nových vozidel.

Do francouzského města Nancy dorazil tento týden první z 25 tříčlánkových trolejbusů LighTram® 25. Druhé největší město v Lotrinsku 24,4 metru dlouhé trolejbusy použije jako náhradu pro provoz po poruchových tramvajích na pneumatikách, které dojezdily loni.

Dodávku prvního vozidla oznámil výrobce Carosserie HESS AG a radnice v Nancy. Město počítá s nasazením vozidel na linku 1, která spojuje Brabois (Vandœuvre-lès-Nancy) a Mouzimpré (Essey-lès-Nancy).

Kapacita trolejbusů je až 154 cestujících, z toho 46 sedících. To je podstatně více než u tramvají na pneumatikách Bombardier TVR, které zde jezdily od roku 2001. Nancy bylo s Caen jediným městem ve Francii, kde tento nezvyklý typ tramvaje jezdil, loni v březnu provoz zcela skončil kvůli technickým problémům.

Město původně zvažovalo výstavbu klasické tramvajové trati, nakonec od projektu ale ustoupilo. Nancy si od trolejbusů slibuje i výrazně nižší spotřebu než u původních tramvají. Ty skončily ve šrotu s výjimkou dvou, které koupil soukromý sběratel. Trolejbusy bude provozovat Keolis.

Trolejbusy jsou parciální, umí jet částečně mimo troleje. Cena jednoho vozu vychází na zhruba milion eur.

Nový trolejbus LighTram® 25 pro Nancy. Foto: HESS AGNový trolejbus LighTram® 25 pro Nancy. Foto: HESS AGNový trolejbus LighTram® 25 pro Nancy. Foto: HESS AGNový trolejbus LighTram® 25 pro Nancy. Foto: HESS AGNový trolejbus LighTram® 25 pro Nancy. Foto: HESS AGNový trolejbus LighTram® 25 pro Nancy. Foto: HESS AG
Tagy Carrosserie HESS HESS Nancy
39 komentářů