V Moravskoslezském kraji spouští jednotný e-shop pro nákup jízdenek, ODISky budou platit i v Praze

Karty pro cestování v Moravskoslezském kraji. Foto: KodisKarty pro cestování v Moravskoslezském kraji. Foto: Kodis

Společnost Koordinátor ODIS (Kodis), která spravuje a rozvíjí integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje ODIS, dnes spustila novou podobu e-shopu pro

Společnost Koordinátor ODIS (Kodis), která spravuje a rozvíjí integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje ODIS, dnes spustila novou podobu e-shopu pro nákup jízdenek. Nově také přebrala vydávání a správu takzvaných „modrých“ ODISek vydávaných Dopravním podnikem Ostrava.

Právě jejich majitelé budou mít do e-shopu přístup jako první. E-shop zatím slouží jen pro nákup dlouhodobých jízdenek nebo dobití kreditu na kartu. V průběhu března budou moci nový e-shop začít využívat i držitelé starších karet vydaných dopravci TQM – holding a Osoblažská dopravní společnost.

Historicky vznikaly e-shopy pro každého vydavatele ODISky postupně zvlášť, což v celém kraji znamenalo vznik 7 různých e-shopů. K tomu byl další e-shop určen pro nákup jízdenek k bankovním platebním kartám. Systém byl pro zákazníky nepřehledný a problémy způsoboval rovněž provozovateli, neboť jakákoli změna se musela upravovat ve všech systémech samostatně,“ vysvětlil Kodis ve zprávě, proč ke změně přistoupil.

Nový e-shop má umět také dobíjet nové kreditní jízdenky DPO a v brzké budoucnosti budou cestující moci uhradit prostřednictvím e-shopu také tarifní přirážku.

Dnešním dnem začal Kodis také vydávat nové karty, kterou budou mít v porovnání s těmi stávajícími větší funkcionalitu. Především se jedná o tzv. MAP strukturu, která již brzy umožní tuto kartu použít například jako In kartu Českých drah. Novou ODISku bude možné rovněž brzy zaregistrovat v systému Lítačka v Pražské integrované dopravě.

Nově dojde ke zkrácení lhůty na výrobu ze tří týdnů na dva týdny. V Ostravě zůstává zachována možnost expresní výroby ODISky ve lhůtě 3 pracovních dní. Ceny za zhotovení ODISky zůstávají stejné, tedy 130 korun při výrobě ve standardní lhůtě a 300 korun při expresní výrobě.

Nová podoba karet ODISka. Foto: Kodis

Nová podoba karet ODISka. Foto: Kodis

Koordinátor dopravy v kraji připravuje letos i změnu v systému úhrady jízdného bankovními platebními kartami. Ceny za jednotlivé jízdy budou v průběhu dne načítány a poté bude spočtena celková optimalizovaná cena, která se bude rovnat ceně při platbě ODISkou, tedy kartou celého integrovaného systému.

Tagy KODIS Moravskoslezský kraj ODISka ostrava
58 komentářů